1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Oikeus piti voimassa öljy-yhtiö BP:n miljardikorvaukset

Yhdysvaltalaisen vetoomustuomioistuimen mukaan öljy-yhtiö BP:n ja Meksikonlahden rannikon asukkaiden 5,7 miljardin euron sopimus pysyy voimassa. Kantajien mukaan päätös oli voitto Meksikonlahdelle.

Deepwater Horizonin öljyvuodon leviämistä yritettiin estää muun muassa polttamalla sitä 19. kesäkuuta 2010. Kuva: Bevil Knapp / EPA

Yhdysvaltalainen vetoomustuomioistuin päätti pitää voimassa öljy-yhtiö BP:n ja Meksikonlahden öljyturman tahrimien rantojen asukkaiden miljardisopimuksen. Vuonna 2012 brittiläinen öljy-yhtiö ja tuhannet kantajat sopivat yhteensä 7,8 miljardin dollarin eli 5,7 miljardin euron korvauksista.

Vetoomustuomioistuin linjasi perjantaina, että vuonna 2012 sopimuksesta päättänyt piirioikeus oli oikeassa hylätessään BP:n vaatimuksen, jonka mukaan kantajien olisi pitänyt todistaa tappioidensa johtuvan suoraan öljyvahingosta. Kantajien joukossa on muun muassa kalastajia ja rannikon yrityksiä.

Kantajat kiittelivät vetoomustuomioistuimen päätöstä, joka heidän mukaansa oli suuri voitto Meksikonlahdelle. Öljy-yhtiö BP ilmoitti yhä yrittävänsä saada oikeudelta tarkennusta siihen, mitkä ovat kantajien vähimmäisedellytykset vahingonkorvausvaateiden esittämiseen.

Öljyturma sattui vuoden 2010 huhtikuussa, kun BP:n öljynporauslautalla Deepwater Horizonilla tapahtui räjähdys. Sen seurauksena öljyä vuoti Meksikonlahteen 87 päivän ajan.