1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Björn Wahlroos: Suomen talous on menossa oikein huonoon suuntaan

Menestynyt pankkimies luettelee kolme kohtaa, jotka vaivaavat taloutta.

Kotimaan uutiset
Björn Wahlroos.
Pankkiiri Björn Wahlroos oli lauantaina Ylen Ykkösaamun vieraana.

Ylen Ykkösaamussa tänään lauantaina vieraillut Sammon, Nordean ja UPM:n hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos sanoo olevansa pessimistinen Suomen talouden tilanteeseen, vaikka Suomi on kilpailukyvyn huippumaa.

Esimerkiksi World Economic Forum on tätä mieltä. Sen lisäksi Suomella on talouskriisin aikana pysynyt kolmen A:n luottoluokitus vakain näkymin.

– Kyseinen kilpailukykymittaus mittaa pitkän aikavälin trendejä ja yhteiskunnallista ilmapiiriä. Meidän kilpailukyvyn menetys on paljon yksinkertaisempaa laatua. Meillä on vain liian kallista tuottaa mitään vientimarkkinoille ja se on meidän ongelmien ytimessä.

Wahlroosin mukaan Suomen talous on kehittymässä oikein huonoon suuntaan.

– Me näemme maailmantalouden kehittyvän hyvin ja se heijastuu jotenkin Suomeen. Tällä kertaa heijastuma on kovin heikko verrattuna siihen, mitä se on takavuosina ollut.

Hän luettelee kolme keskeistä asiaa, mitkä painavat Suomen taloutta.

– EU:n myötä meidän piti saada enemmän joustavuutta talouden kehittymiseen ja palkanmuodostukseen. Näin ei ole kuitenkaan tapahtunut. Suomessa palkkakustannukset ovat nousseet eniten koko euroalueella. Se tarkoittaa sitä, että suomalaista työtä on erittäin vaikea viedä maailmalle. Olemme menettäneet valtavasti markkinaosuuksia.

Lisäksi Wahlroos kertoo Suomea vaivaavan suuret rakenteelliset ongelmat. Kaiken huippuna hän toteaa EKP:n, joka tukaloittaa Suomen tilannetta kalliilla eurolla.

– Kaikki tämä yhdessä merkitsee sitä, että Suomen teollisuudella ei mene hyvin täällä Suomessa.

Wahlroos muistattaa, että suomalaisilla yrityksillä ei mene niin huonosti kuin Suomen taloudella.

- Tämä johtuu siitä, että yhtiöt ovat kansainvälistyneet kovaa vauhtia.

Lue seuraavaksi