Sharonin kuolema herätti moninaisia reaktioita

Sharonin kuoleman synnyttämät reaktiot heijastavat Lähi-idän konfliktin monitahoisuutta ja kärjistyneisyyttä.

Gilad Sharon, Ariel Sharonin poika, ilmoitti isänsä kuolemasta Tel Hashomerin sairaalassa. Kuva: Jack Guez / AFP

Tieto Israelin entisen johtajan poismenosta on herättänyt erilaisia reaktioita eri puolilla maailmaa.

Israelin presidentti Shimon Peres kutsui lauantaina Sharonia rohkeaksi sotilaaksi.

- Arik oli uskalias johtaja, joka rakasti kansaansa, ja kansa rakasti häntä. Hän oli yksi suurista Israelin suojelijoista ja tärkeimmistä arkkitehdeistä, joka ei tuntenut pelkoa eikä koskaan pelännyt visioida, Peres sanoi.

Pääministeri Benjamin Netanjahu sanoo kansansa vaalivan Sharonin muistoa ikuisesti. Netanjahun mukaan hänen muistonsa elää kansan sydämessä. Israelin hallituksen strategisten asioiden ministerin Juval Steinitzin mukaan Israel on menettänyt suuren johtajan ja rohkean sotilaan.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama kutsui surunvalitteluviestissään Sharonia johtajaksi, joka omisti elämänsä Israelin valtiolle. 

Myös entisen presidentin Bill Clintonin ja ulkoministerinä toimineen Hillary Clintonin mukaan Sharon antoi elämänsä Israelille.

Hän oli mies, joka ei pysähtynyt punaisella valolla.

Tom Segev

- Oli kunnia työskennellä ja riidellä hänen kanssaan, sekä seurata kuinka hän aina pyrki löytämään oikean tien rakastamalleen maalle, Clintonit sanoivat tiedotteessaan.

Sharonin aikana presidenttinä ollut George W. Bush kuvasi Sharonia ystäväksi ja rohkeaksi mieheksi. Myös entinen ulkoministeri Condoleezza Rice kutsui lauantaina Sharonia rohkeaksi

Yhdysvaltain ulkoministeri John Kerry toteaa, että viimeisinä vuosinaan Sharon yllätti monet rauhanpyrkimyksillään. Ja tänään me kaikki tunnustamme kuten hän teki, että Israelin täytyy olla vahva solmiakseen rauhan, ja rauha myös tekee Israelista vahvemman, sanoi Kerry, joka on viime kuukausina työskennellyt Israelin ja palestiinalaisten rauhanneuvottelujen vauhdittamiseksi.

Venäjän presidentti Vladimir Putin kuvasi lauantaina Sharonia israelilaisten arvostamaksi ja kansainvälisesti vaikutusvaltaiseksi johtajaksi.

Britannian pääministerin David Cameronin mukaan Sharon teki rohkeita päätöksiä rauhan tavoittelemiseksi ja oli yksi Israelin historian merkittävimmistä henkilöistä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kutsuu rohkeaksi Sharonin päätöstä vetää israelilaissiirtokunnat Gazan kaistaleelta. Merkelin mukaan Sharon otti historiallisen askeleen tiellä kohti sopimusta palestiinalaisten kanssa.

Myös YK:n pääministeri Ban Ki-moon sanoo, että Sharon tullaan muistamaan poliittisesta rohkeudestaan ja päättäväisyydestään, joilla hän vei läpi kivuliaan ja historiallisen päätöksen vetää israelilaissiirtolaiset Gazasta.

Monet olisivat halunneet Sharonin oikeuteen

Israelilainen historioitsija Tom Segev taas kuvasi BBC:lle Sharonia sotilaalliseksi valtiomieheksi, joka piti kaikkia arabeja vihollisinaan. Segev pitää Sharonin jättämää jälkeä vahingollisena Israelin valtiolle.

- Hän oli mies, joka ei pysähtynyt punaisella valolla, Segev sanoi.

Sharonin toimien synnyttämiä ristiriitoja kuvaavat hänen entisiltä vastapuoliltaan tulleet kommentit. Palestiinalaiset toivottivat nopeasti tervetulleeksi uutisen Sharonin kuolemasta. Fatah-puolueen korkea-arvoinen edustaja Jibril Rajub valitti, että Sharonia ei koskaan viety kansainväliseen rikostuomioistuimeen.

- Hän oli rikollinen ja olisimme halunneet nähdä hänet kansainvälisen rikostuomioistuimen edessä sotarikollisena, Rajub sanoi.

Myös ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin Lähi-idän johtaja Leah Whitson valitti, että Sharonia ei viety oikeuteen. Whitsonin mukaan hänet olisi pitänyt tuomita erityisesti Beirutin kahdessa pakolaisleirissä vuonna 1982 tehdystä joukkomurhasta. Sharonia pidettiin laajalti välillisesti vastuullisena surmiin.

Palestiinalaisten johtaja Mahmoud Abbas ei ole toistaiseksi kommentoinut Sharonin kuolemaa.

Islamistisen Hamasin edustajat puolestaan kutsuivat Sharonia tyranniksi ja rikolliseksi, ja sanoivat juhlivansa hänen kuolemaansa.

- Muistamme hänet miehenä, joka surmasi monia ja aiheutti kärsimystä lukuisille palestiinalaisille sukupolville, sanoi Hamasin johtohenkilö Khalil Al Hayya Gazasta.