1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Keski-Afrikan tasavallan eronnut presidentti lensi Beniniin

Michel Djotodian uskotaan hakeutuvan Beniniin maanpakoon. Djotodian eron jälkeen Banguissa on kerrottu laajasta ryöstelystä ja väkivaltaisuuksista.

Keski-Afrikan tasavallan entinen presidentti Michel Djotodi. Valokuva on heinäkuulta 2013. Kuva: EPA

Perjantaina Keski-Afrikan tasavallan presidentin tehtävästä eronnut Michel Djotodia on matkustanut Beniniin, jonne hänen uskotaan hakeutuvan maanpakoon.

Beninin ulkoministeri Nassirou Bako vahvistaa uutistoimisto AFP:lle, että Djotodian odotetaan saapuvan lauantaina Beninin suurimpaan kaupunkiin Cotonouhun.

Benin ottaa hänet vastaan Keski-Afrikan maiden talousyhteisön pyynnöstä ja se on panoksemme rauhan etsintään Keski-Afrikassa, Bako sanoo.

Tshadilaiset lentokenttälähteet kertoivat aiemmin, että Djotodia oli matkustanut puoliltapäivin maan pääkaupungista N'Djamenasta Beniniin. Djotodian perhe on keskiafrikkalaislähteiden mukaan jo Beninissä.

Djotodiaa erosi tiettävästi ulkomaiden painostuksesta, kun hän ei onnistunut saamaan kuriin muslimien ja kristittyjen välisiä väkivaltaisuuksia.

Djotodia nousi Keski-Afrikan tasavallan johtoon maaliskuussa pääosin muslimeista koostuvan Seleka-kapinallisryhmän vallankaappauksessa. Hän oli maan ensimmäinen islamilainen presidentti.

Selekaa vastustavat kristityt kuitenkin tarttuivat hekin aseisiin, ja joulukuun jälkeen väkivaltaisuuksia on kuollut ainakin tuhat ihmistä. Kotoaan on paennut ainakin 100 000 ihmistä, ehkä jopa miljoona.

Djotodian ero ei ainakaan heti päättänyt väkivaltaisuuksia, sillä pääkaupungissa Banguissa kerrottiin lauantaina laajasta ryöstelystä, väkivaltaisuuksista ja raakuuksista, joiden kohteeksi joutuneista monet ovat muslimeja. Paikallisen Punaisen ristin mukaan ainakin viisi ihmistä on kuollut.

Kansainvälinen siirtolaisjärjestö on alkanut lennättää tuhansia ulkomaalaisia pois maasta naapurimaiden pyynnöstä. Ensimmäisellä lennolla lähti noin 800 tshadilaista. Järjestön mukaan yli 60 000 muiden Afrikan maiden kansalaista on hakenut turvaa lähetystöistä.