Mielenosoittajat aikovat lamaannuttaa Bangkokin kahdeksi viikoksi

Thaimaan oppositio aikoo estää autoliikenteen Bangkokiin ja sieltä ulos maanantaista alkaen ainakin kahdeksi viikoksi. Kaupungin viranomaiset varautuvat suuriin häiriöihin.

Ulkomaat
Mielenosoittajia kadulla Bangkokissa.
Mielenosoittajat kokoontuivat Bangkokissa keskiviikkona.Rungroj Yongrit / EPA

Thaimaan oppositio aikoo ottaa kovat otteet käyttöön maan hallituksen kaatamiseksi. Oppositio aikoo tukkia pääkaupunkiin Bangkokiin johtavat valtatiet maanantaista alkaen ja lamaannuttaa kaupungin liikenteen.

Maanantaiaamusta alkaen opposition kannattajat aikovat ottaa haltuunsa seitsemän valtateiden risteyttä. Jos liikenne ei pääse kulkemaan niiden kautta, on Bangkokin muutenkin erittäin ruuhkainen tieverkosto käytännössä lamaantunut. Protestin on määrä kestää 15, ehkä jopa 20 päivää, oppositio sanoo.

Kaupungin hallinto varautuu häiriöihin. Esimerkiksi sairaankuljetuksia aiotaan hoitaa hätätilanteissa helikopterein. Kaupunkiin aiotaan tuoda myös 14 000 poliisia ja sotilasta lisää.

Maata repivän kriisin laukaisemiseksi pääministeri Yingluck Shinawatra on ehdottanut parlamenttivaalien aikaistamista ja ne pidettäisiin 2. helmikuuta. Oppositiolle tämä ei riitä, vaan se vaatii hallitusta eroamaan. Tilalle perustettaisiin väliaikainen "kansanneuvosto", joka johtaisi maata kaksi vuotta.

Oppositio syyttää pääministeri Yingluckia korruptiosta ja sukulaisten suosinnasta. Hänen uskotaan myös olevan veljensä, syrjäytetyn pääministerin Thaksin Shinawatran edustaja, joka vain täyttää Thaksinin määräyksiä.

Thaimassa on poliittisten ryhmien kesken jatkuvia yhteenottoja. Lauantaiaamuna seitsemän ihmistä loukkaantui, kun moottoripyörillä liikkuneet asemiehet ampuivat kohti hallitusta vastustaneita mielenosoittajia.

Mikä ratkaisee Thaimaan kriisin?

Politiikan asiantuntijat arvelevat, että sotilasvallankaappauksen todennäköisyys kasvaa Thaimaassa jatkuvasti. Armeija on ottanut vallan Thaimaassa yli kymmenen kertaa sen jälkeen, kun maa julistautui perustuslailliseksi monarkiaksi vuonna 1932.

Toinen vaihtoehto on, että valta vaihtuu oikeusprosessin kautta. Monet tällä hetkellä johtavassa asemassa olevat poliitikot ovat syytteessä eri syistä. On mahdollista, että he saavat tuomioita, jotka johtavat hallitsevan puolueen romahdukseen.

Kolmas vaihtoehto on helmikuun parlamenttivaali, joka tuo monia mahdollisuuksia. Asiantuntijat pelkäävät, etteivät äänestys ja sen jälkeen tapahtuva vallanvaihto suju ongelmitta.

Lähteet: Reuters, AP