1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Baskimaassa suurmarssi espanjalaistuomioistuimen kiellettyä mielenosoituksen

Bilbaossa järjestettyyn mielenilmaukseen osallistui paikallispoliisin arvion mukaan yli 100 000 ihmistä. Mielenosoituksella uhmattiin emämaa Espanjaa, jonka oikeus kielsi aiemmin separatistijärjestö ETA:a puolustavan mielenosoituksen.

Ulkomaat
Tuhansien ihmisten mielenosoitusmarssi.
Mielenilmaukseen osallistui arvion mukaan yli satatuhatta ihmistä.Miguel Tona / EPA

Pohjois-Espanjassa, Bilbaossa on järjestetty suurmarssi sen jälkeen kun espanjalaistuomioistuin kielsi baskien separatistijärjetö ETA:n kannattajien mielenosoituksen.

Mielenosoitus oli kahden Baskimaan pääpuolueen, kansallishenkisen PNV:n ja itsenäistymistä kannattavan Bildun järjestämä. Puolueet sanoivat marssin puolustavan "ihmisoikeuksia, yhteisymmärrystä ja rauhaa".

Marssin piti olla hiljainen, mutta joukosta kuului huutoja ETA:n vangittujen jäsenten puolesta.

Espanjalaisoikeus kielsi perjantaina ETA:n vangittujen jäsenten oikeuksia puolustavan mielenosoituksen. Lauantaisella suurmarssilla oli lupa.

Baskimaa on Espanjan autonominen alue. Alueen itsenäistymistä ajava ETA julisti tulitauon vuonna 2011, ja sen on arveltu voivan ilmoittaa aseellisen taistelun lopettamisesta lähiaikoina.

ETA:a syytetään yli 800 ihmisen kuolemista muun muassa autopommi-iskuissa yli neljän vuosikymmenen aikana Pohjois-Espanjassa ja Etelä-Ranskassa.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi