Oma rakas muuttui kultakimpaleeksi netin parisuhdekurssilla

Netissä toimiva ilmainen parisuhdekurssi on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi parantaa parisuhteen laatua. Palaute kertoo, että läheisyys on palannut, häpeä väistynyt ja riitelykin saatu aisoihin. Kurssin odotetaan jopa lyhentävän pidentyneitä jonoja terapeutin pakeille.

Kotimaa
Naisen ja miehen kipsinaamiot vierekkäin.
Arja Lento / Yle

Pariskunnat ovat saaneet merkittävää apua ongelmiinsa Väestöliiton ilmaiselta nettiparisuhdekurssilta.

Runsas palaute kertoo, että osallistuneiden parisuhteen laatu on parantunut: läheisyys ja ymmärrys itseä ja kumppania kohtaan on lisääntynyt, häpeä surkeasta suhteesta väistynyt ja riitelyn kierre katkennut.

– Kurssilla saa käsityksen siitä mitä rakkaus on, ja millainen hyvä parisuhde parhaimmillaan on. Se auttaa löytämään oivalluksia omasta itsestä oman parisuhteen kautta. Sitä myötä suhteen laatu paranee, sanoo psykologi, pariterapeutti Keijo Markova Väestöliitosta.

– Toisaalta kurssi auttaa ymmärtämään missä määrin suhde ei vastaa omia tarpeita. Jos jumien ratkaisemiseksi ei omat rahkeet riitä, on hyvä lähteä pariterapiaan, hän jatkaa.

Uniikki kurssi koko maailmassa

Olisi ihan uskomaton tulos, kansantaloudellisestikin, jos kurssin avulla säästyttäisiin turhilta riidoilta.

Keijo Markova

Väestöliiton yhdessä Suomen Pariterapiayhdistyksen kanssa kehittämä nettipilotti on koko maailman mittakaavassa ainutlaatuinen.

Kurssi perustuu kanadalaisen Susan Johnsonin 1980-luvulla kehittämään tunnekeskeiseen pariterapiaan, joka on tutkitusti tehokkain pariterapiamuoto.

– Olimme ihan ensimmäisiä, jotka tekivät tästä nettiversion. Tunnekeskeisestä pariterapiasta hyötyy pysyvästi 70 prosenttia, 80–90 prosenttia jollakin tavalla. Tämä on käsittämättömän hyvä tulos, Keijo Markova sanoo.

Nettikurssilta odotetaan saman suuntaisia tuloksia.

Kurssilta ensiapua terapiaan jonottaville

Palvelulla on kysyntää, sillä yhä useampi suomalainen haluaa tukea parisuhteeseensa. Kuntien ja kirkon ilmaiseen terapiaan voi olla useiden viikkojen jonot. Myös Väestöliiton maksulliseen palveluun saa jonottaa parisen viikkoa.

Helsingissä pari- ja perheterapiaan on tällä hetkellä kahden ja puolen kuukauden jono. Jonossa oleville on keksitty suositella nettiparisuhdekurssia ikään kuin ensiavuksi.

– Sitä voi käyttää apuna jonotusaikana, sekä myös terapian lisänä. Olemme markkinoineet sitä asiakkaillemme jonkin verran. Toimii joillakin, sanoo johtava psykoterapeutti Laila Hyttinen.

Kultakimpale ei tipahda syliin tyhjästä

Kustannustehokas nettiparisuhdekurssi on kehitetty yhden huoltajuusriidan hinnalla.

– Olisi ihan uskomaton tulos, kansantaloudellisestikin, jos kurssin avulla säästyttäisiin turhilta riidoilta, mitkä eivät tuo hyvää kenellekään, Keijo Markova sanoo.

Varsinaista terapiaa nettikurssi ei kuitenkaan korvaa.

– Mutta terapiajonot voisivat lyhentyä, mikäli vastaanotolle tulisi ainoastaan pareja, joiden suhde on niin jumissa, ettei kurssi tai omat avut pelkästään auta, Keijo Markova sanoo.

Nettipalvelu avattiin Väestöliiton lapsiperheille suunnatulle Perheaikaa.fi -sivustolle viime lokakuussa. Kirjautuneita on tällä hetkellä tuhat. Kurssi ei sisällä vuorovaikutusta terapeutin kanssa.

Kurssilla opiskellaan kahdeksan jaksoa, ja tehdään teeman mukaiset keskustelutehtävät. Tuloksia ei siis synny itsestään, vaan osallistuminen vaatii sekä aktiivisuutta että aikaa.