1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Katainen ei usko pakkoliitosten laajaan käyttöön

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) myöntää, että kuntauudistus jakaa mielipiteitä kaikissa puolueissa, myös kokoomuksessa. Erityisen herkäksi on osoittautunut pakkoliitospykälä, sanoo Katainen.

Pääministeri Jyrki Katainen Yle Radio Suomen haastattelutunnilla 12. tammikuuta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Pääministeri Jyrki Kataisen mukaan kuntauudistukseen suunniteltu kuntien pakkoliitokset mahdollistava pykälä on tarkoitettu tuleven hallitusten työkaluksi.

Antamalla valtioneuvostolle viime kädessä mahdollisuus päättää kuntaliitoksesta halutaan Kataisen mukaan turvata kansalaisten palvelut siltä varalta, että asiat menevät paikallistasolla niin solmuun, että päätöksiä ei pystytä tekemään.

Katainen selvitti pakkoliitosmahdollisuutta Radio Suomen pääministerin haastattelutunnilla.

Kataisen mukaan pakkoliitospykälässä on kyse siitä, että jos kaupunkiseudulla ei pitkällisten neuvottelujen ja kuntien oman työn perusteella pystyttäisi tekemään järkevää kuntaliitosta, niin käytäisiin kansanäänestys ja sen jälkeen hallituksella olisi mahdollisuus tehdä pakkolitoksia.

- Siinä on siis monta lukkoa eli semmoinen huoli, joka monella on ollut päällimmäisenä mielessä, että nyt tehtäisiin laajassa mittakaavassa kaupunkiseutujen pakkoliitoksia on täysin aiheeton, sanoo Katainen.

Kataisen mukaan nykyinen hallitus ei aio eikä edes kerkiäisi käyttämään pakkoliitospykälää, vaan se olisi uusi työväline tuleville hallituksille. Katainen ei usko myöskään, että tulevat hallitukset tulisivat laajassa mittakaavassa tekemään suuria pakkoliitoksia.

Katainen huomauttaa, että tällä hetkellä pakkoliitoksia on mahdollista tehdä silloin, kun kunta on kriisissä ja kuntalaisten palvelut ovat vakavasti uhattuina.

- Hyvä kysymys on, että pitääkö meidän aina odottaa, että kuntalaisilta loppuvat palvelut ennen kuin käytetään pakkoa, Katainen pohtii.

Kataisen mielenkiinto ei nyt ole komissiopaikassa

Katainen ei suostunut haastattelutunnilla kertomaan aikooko hän jatkaa pääministerinä ensi kesäkuussa pidettävän Kokoomuksen puoluekokouksen jälkeen. Katainen piti tiukasti kiinni aiemmasta ilmoituksestaan, että hän kertoo jatkoaikeistaan vasta huhtikuussa.

Katainen ei suostunut kertomaan myöskään kiinnostaako häntä EU-komissaarin salkku.

- Minulla ei ole nyt mitään muuta kiinnostuksen kohdetta kuin Suomen työpaikat ja Suomen talous ja Suomi. Meillä on kansakuntana tosi mittavat haasteet edessä ja minä keskityn aidosti pelkstään niihin, sanoo Katainen.