Tuhannet ihmiset kävivät hyvästelemässä Sharonin Jerusalemissa

Sharonin arkku oli esillä knessetin aukiolla ennen maanantaisia hautajaisia.

Ulkomaat
Ariel Sharonin muistotilaisuus 12. tammikuuta.
Ariel Sharonin arkku oli sunnuntaina esillä Jerusalemissa knessetin eli parlamentin edessä. Lukuisat surevat ihmiset saapuivat hyvästelemään entisen pääministerin. Sharon haudataan todennäköisesti maanantaina.

Tuhannet israelilaiset ovat käyneet sunnuntaina jättämässä jäähyväiset entiselle pääministerille Ariel Sharonille parlamenttiaukiolla Jerusalemissa, jossa Sharonin arkku on nähtävillä.

Parlamentin eli knessetin kunniakaartin vartioima ja Israelin lipulla peitetty arkku tuotiin aukiolle puoliltapäivin ja ihmiset saivat käydä hyvästelemässä lauantaina kuolleen Sharonin iltaseitsemään asti. Knessetin edustajan mukaan paikalla kävi jopa 20 000 ihmistä.

Arkulla kävivät myös presidentti Shimon Peres ja entinen pääministeri Ehud Olmert, josta tuli Sharonin seuraaja tämän saatua vuonna 2006 aivoverenvuodon ja vaivuttua koomaan.

Knessetin lähellä sijaitsevat kadut oli suljettu ja ihmisiä tuotiin paikalle busseilla muualta Jerusalemista.

Aiemmin sunnuntaina israelilaisministerit pitivät viikottaisen kokouksensa aluksi minuutin hiljaisen hetken Sharonin muistoksi.

Ariel Sharonin hautaa valmisteltiin hautausmaalla Havat Shikmim`ssa 12. tammikuuta.
Ariel Sharonin hautaa valmisteltiin hautausmaalla Havat Shikmim`ssa 12. tammikuuta.EPA

Sharonin hautajaiset ovat maanantaina. Aamupäivällä Knessetissä järjestetään muistotilaisuus, ja iltapäivällä Sharon haudataan vaimonsa viereen perheen maatilalleNegevin autiomaassa.

Lukuisat maailman johtajat ovat esittäneet surunvalittelunsa Sharonin kuoleman johdosta. Sharonin muistotilaisuuteen saapuu useiden eri maiden johtajia, ministereitä tai diplomaatteja.

Yhdysvaltoja edustaa varapresidentti Joe Biden, Saksaa ulkoministeri Frank-Walter Steinmeier ja Tshekkiä pääministeri Jiri Rusnok. Vieraiden joukossa on myös Britannian entinen pääministeri Tony Blair. Suomea ja muita Pohjoismaita tilaisuudessa edustavat suurlähettiläät.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset