Reinfeldt: Ruotsi kuuntelee Suomea Nato-kysymyksessä

Presidentti Sauli Niinistö ehdottaa syvempää puolustusyhteistyötä Ruotsin kanssa. Asia kiinnostaa myös Ruotsia. Ruotsin Nato-jäsenyydelle pääministeri Reinfeldt ei puolestaan näe edellytyksiä.

Presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt turvallisuuskonferenssissa 12. tammikuuta. Kuva: EPA

Presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin pääministeri Fredrik Reinfeldt puhuivat keski-Ruotsissa Sälenissä järjestettävässä turvallisuuskonferenssissa. Niinistö peräänkuulutti puolustusyhteistyön tiivistämistä länsinaapurin kanssa.

- Esimerkiksi tiiviimpi yhteistyö puolustusmateriaalin ja puolustuskyvyn saralla tarjoaa monia mahdollisuuksia, Niinistö sanoi puheessaan.

Hänen mukaansa myös Suomen ja Ruotsin puolustusteollisuusyhteistyössä olisi mahdollisuuksia etenkin huoltovarmuuden parantamiseen.

Reinfeldt oli samoilla linjoilla.

- Otamme uusia askeleita yhteistyössä rauhan aikana. Tässä ei ole kyse puolustusliitosta, Reinfeldt sanoi.

- Olemme valmiit yhteistyöhön uusilla alueilla parantaaksemme puolustusvoimiemme toimintaedellytyksiä.

Meidän on tässä asiassa mentävä samassa tahdissa Suomen kanssa

Fredrik Reinfeldt

Myös naapurusten jäsenyys sotilasliitto Natossa nousi konferenssin puheenvuoroissa esiin. Reinfeldtin mukaan Ruotsi ei ole liittymässä Natoon.

- Nato-jäsenyys ei ole ajankohtainen Ruotsille. Sille ei yksinkertaisesti ole laajaa tukea Ruotsin valtiopäivillä, Reinfeldt sanoi.

Pääministerin mukaan asiassa on edettävä poliittisten realiteettien mukaan. Reinfeldtin oma kokoomuspuolue ja kansanpuolue kannattavat jäsenyyttä.

- Mutta siinä on vain kaksi kahdeksasta puolueesta valtiopäivillä, Reinfeldt sanoi. Hänen mukaansa jäsenyydelle ei ole edellytyksiä niin kauan kuin sosiaalidemokraatit eivät ole siitä kiinnostuneet.

- Meidän on tässä asiassa mentävä samassa tahdissa Suomen kanssa. Meidän on puhuttava avoimesti ja reagoitava yhdessä, Reinfeldt vakuutti.