1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Hollywoodissa jännitetään Golden Globe -palkintoja

Eniten ehdokkuuksia ovat keränneet orjuudesta kertova 12 Years a Slave ja huijaritarina American Hustle.

"12 Years a Slave"-elokuvan ohjaaja Steve McQueen (vas.) sekä näyttelijät Lupita Nyong´o ja Chiwetel Ejiofor elokuvan ensi-illassa Lontoossa lokakuussa 2013. Kuva: EP>

Hollywoodissa jaetaan ensi yönä Suomen aikaa 71. kerran elokuva- ja televisioalan Golden Globe -palkinnot. Eniten ehdokkuuksia ovat keränneet 12 Years a Slave ja American Hustle -elokuvat, kumpikin seitsemän.

Ne kilpailevat parhaan elokuvan palkinnosta eri sarjoissa. Orjuuteen siepatusta miehestä kertova 12 Years a Slave on ehdolla parhaan draamaelokuvan sarjassa. FBI-agenttien ja mafian puristuksissa tasapainottelevista huijareista kertova American Hustle puolestaan tavoittelee parhaan komedian tai musikaalin palkintoa. Elokuvien ohjaajat Steve McQueen ja David O. Russel ovat kumpikin ehdolla parhaan ohjaajan palkinnon saajiksi.

Parhaan draamaelokuvan sarjassa vahvana ehdokkaana pidetään myös avaruuteen sijoittuvaa trilleriä Gravitya. Palkintoa tavoittelevat myös Captain Philips, Philomena ja Rush.

Komedia- ja musikaalisarjassa American Hustlen vastaehdokkaina ovat Her, Inside Llewyn Davis, Nebraska ja The Wolf of Wall Street.

Parhaan ohjaajan palkinnosta kilvoittelevat McQueenin ja Russellin lisäksi Gravityn ohjaaja Alfonso Cuaron, Captain Philipsin ohjaaja Paul Greengrass ja Nebraskan ohjaaja Alexander Payne.

Televisiosarjojen kategoriassa kultaista maapalloa tavoittelevat draamasarjoista Breaking Bad, Downton Abbey, The Good Wife,_ House of Cards_ ja Masters of Sex.

Parhaan komediasarjan palkinnosta kilpailevat The Big Bang Theory, Brooklyn Nine-Nine, Girls, Modern Family (Moderni perhe) ja Parks and Recreation (Puisto-osasto).

Elämäntyöstään gaalassa palkitaan elokuvaohjaaja Woody Allen, joka saa merkittävästä panoksesta viihdealalla myönnettävän Cecil B. Mille -palkinnon.

Golden Globe -palkinnot myöntää Hollywood Foreign Press Association. Palkintojen uskotaan usein antavan viitteitä menestyksestä myös Oscar-kisassa. Viime vuonna Iranin panttivankidraamasta kertova Argo palkittiin parhaana elokuvana sekä Golden Globe että Oscar-gaaloissa.

Ehdokkaat Oscar-palkinnon saajiksi julkistetaan torstaina ja palkinnot jaetaan 2. maaliskuuta.