1. yle.fi
  2. Uutiset

Iranin ydinohjelmaa rajoittava sopimus astumassa voimaan

Marraskuussa syntyneen sopimuksen mukaan Iran rajoittaa uraanin rikastamista ja ulkovallat lieventävät maalle määräämiään pakotteita.

Ulkomaat
Bushehrin ydinvoimala Etelä-Iranissa. Valokuva on vuodelta 2010.
Bushehrin ydinvoimala Etelä-Iranissa. Valokuva on vuodelta 2010.EPA

Marraskuussa syntynyttä sopimusta Iranin kiistellystä ydinohjelmasta aletaan toteuttaa 20. tammikuuta, kertovat Iranin ulkoministeriö, EU:n ulkopoliittinen edustaja Catherine Ashton ja Yhdysvaltain Valkoinen talo.

Ashton edustaa ulkovaltoja eli Yhdysvaltoja, Venäjää, Kiinaa, Ranskaa, Britanniaa ja Saksaa Iranin kanssa käydyissä neuvotteluissa.

Osapuolet sopivat marraskuussa muun muassa, että Iran rikastaa vastedes uraania korkeintaan viisiprosenttiseksi ja 20-prosenttiseksi rikastettu uraani neutralisoidaan. Lisäksi rajoitetaan rikastamiseen tarkoitettujen sentrifugien määrää ja Iran lupaa olla rakentamatta uusia rikastuslaitoksia. Vastineeksi Iranille määrättyjä talouspakotteita lievennetään rajoitetusti.

Tämän viikon torstaina ja perjantaina käytiin vielä neuvotteluja avoimista kysymyksistä sopimuksen täytäntöönpanossa. Ashtonin mukaan osapuolet pyytävät YK:n atomienergiajärjestöä IAEA:ta valvomaan täytäntöönpanoa.

Sopimuksen on määrä olla ensimmäinen tärkeä askel Iranin ydinohjelmaa koskevan kiistan ratkaisemisessa. Puolen vuoden aikana pyritään neuvottelemaan lopullinen sopimus.

Kiistely Iranin ydinohjelmasta on jatkunut vuosikausia. Länsimaat haluavat rajoittaa ohjelmaa, koska epäilevät Iranin havittelevan ydinasetta. Ne ovat halunneet rajoittaa uraanin rikastamista Iranissa, jottei Iran hankkisi kykyä rikastaa uraani ydinasekelpoiseksi. Iran on toistuvasti vakuuttanut, että ohjelman tavoitteet ovat yksinomaan rauhanomaiset, mutta on suhtautunut nihkeästi ohjelmansa rajoittamiseen.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi