Thaimaan oppositio alkoi sulkea teitä Bangkokissa

Oppositio aikoo maanantaista lähtien lamaannuttaa pääkaupungin liikenteen yli kahdeksi viikoksi.

Ulkomaat
Renkaista rakennettu barrikadi.
Opposition kannattajat tukkivat teitä muun muassa renkailla.Narong Sangnak / EPA

Thaimaassa hallitusta vastustavat mielenosoittajat ovat alkaneet sulkea pääkaupungin Bangkokin pääteitä. Oppositio on ilmoittanut tukkivansa Bangkokiin johtavat valtatiet maanantaista alkaen ja lamaannuttavansa kaupungin liikenteen.

Jo sunnuntaina mielenosoittajia alkoi tulla seitsemään kohteeseen Bangkokissa. He miehittävät muun muassa kaksi keskeistä risteystä Bangkokin ostosalueella.

Opposition mukaan protestin on määrä kestää 15, ehkä jopa 20 päivää. Mielenosoittajat uhkaavat estää virkamiehiä menemästä töihin ja katkaista sähkön keskeisistä virastoista.

Thaimaata ovat ravistelleet jo viikkoja opposition mielenosoitukset pääministeri Yingluck Shinawatraa vastaan. Kriisin laukaisemiseksi Yingluck on ehdottanut parlamenttivaalien aikaistamista. Vaalit on tarkoitus pitää 2. helmikuuta.

Oppositiolle tämä ei riitä, vaan se vaatii hallitusta eroamaan. Oppositio haluaa, että maahan perustettaisiin väliaikainen neuvosto, joka johtaisi maata kaksi vuotta.

Kaupungin hallinto on varautunut mielenosoituksen tuomiin häiriöihin. Esimerkiksi sairaankuljetuksia aiotaan hätätilanteissa hoitaa helikopterein. Koulut pidetään kiinni, jottei oppilaiden turvallisuus vaarantuisi.

Viranomaiset pelkäävät, ettämielenosoitus voi johtaa väkivaltaisuuksiin. Viranomaisten mukaan he ovat varautuneet julistamaan poikkeustilan, jos uusia levottomuuksia puhkeaa. Turvallisuutta valvomaan on määrätty noin 20 000 poliisia ja sotilasta.

Lokakuun jälkeen väkivaltaisuuksissa on kuollut kahdeksan ihmistä ja loukkaantunut kymmeniä.

Suomen Thaimaan-suurlähettiläs kehotti lauantaina suomalaisia välttämään Bangkokia tai siirtämään matkaa sinne myöhemmäksi.

Lähteet: AFP, AP, Reuters