Tallinkin lakon taustalla palkkakiista - virolaismiehistön minimipalkka 667 euroa

Tallinkin mukaan iltapäivällä järjestettävällä tunnin mittaisella varoituslakolla ei ole vaikutusta liikennöntiaikatauluihin.

Kotimaa

Tallinkin matkustajalaivoilla järjestetään maanantaina kello 13.30 - 14.30 varoituslakko palkkakiistan vuoksi.

Viron merimiesten ammattiliitto (EMSA) ja Tallink eivät ole päässeet sopimukseen Virosta palkattujen työntekijöiden palkkojen nostamisesta. Tallink tarjoaa 5 prosentin korotusta kuukausipalkkoihin, mutta liitto ajaa 15 prosentin korotusta.

Liiton mukaan Tallinkin Virosta palkatut työntekijät saavat kaksi ja puoli kertaa vähemmän palkkaa kuin yhtiön Suomesta tai Ruotsista palkatut työntekijät, vaikka työnkuva on sama. Viron lipun alla purjehtivilla laivoilla minimipalkka on 667 euroa kuussa. Liiton johtaja Jüri Lember perää oikeudenmukaisuutta palkkaukseen liiton tiedotteessa.

Tallinkin mukaan lakko ei vaikuta laivojen liikennöintiaikatauluihin, sillä työntekijät ovat luvanneet palata töihin kello 14. Tallink kuitenkin pyytää matkustajia saapumaan lähtöselvitykseen hyvissä ajoin.

Tallinkin laivavuorot lähtevät sekä Helsingistä että Tallinnasta kello 14. Viron yleisradioyhtiö ERR arvioi, että lakko voisi viivästyttää laivojen lähtöä puolella tunnilla.