Vanhusten ateria-automaatti ei sano vastaan

Laukaassa aloitettiin viime keväänä kokeilu, jossa päivittäin kotiin tuodut ateriat korvattiin ateria-automaatilla. Kokeilusta on tulossa pysyvä, ja maaliskuusta lähtien Laukaa tarjoaa yli kymmenen kilometrin päässä taajamasta asuville vanhuksille vain automaatin.

Kotimaa
Vanhus syö ruokapalvelun toimittamaa ruoka-annosta.
91-vuotiaalla Kerttu Hirvosella on muutaman viikon kokeilun jälkeen hyviä kokemuksia ateria-automaatista. Marja Roiha kävi seuraamassa, millaisia annoksia automaatti vanhuksille tarjoaa ja miten se käyttäjäänsä komentaa.

– Sulje pakastimen ovi, sanoo ruoka-automaatti monotonisella äänellä. Jos vanhus ei vastaa automaatille, laite toistaa käskyn.

91-vuotiaalla Kerttu Hirvosella on muutaman viikon kokeilun jälkeen ainoastaan hyviä kokemuksia automaatin aterioista. Hänen mielestään automaatin tarjoama ruoka on hyvää. Hän saa myös itse valita ajan, jolloin syö.

– Kone ei myöskään koskaan pistä vastaan, Hirvonen nauraa.

Koskee noin 25:tä vanhusta

Laukaassa on tällä hetkellä noin 100 vanhusta, jotka ovat tähän asti saaneet kotiin tuodun aterian. Heille kaikille on lähetetty nyt kirje, jossa tarjotaan ateria-automaattia. Viime keväästä lähtien Laukaassa on pilotoitu vanhusten ateria-automaattia.

Käytännöstä tulee pysyvä, ja yli kymmenen kilometrin päässä taajamasta asuville vanhuksille Laukaa tarjoaa jatkossa vain automaatin. Maaliskuusta alkaen automaatti on ainut vaihtoehto noin 25 vanhukselle.

– Jos he eivät sitä halua, niin emme me voi heitä pakottaa. Heidän täytyy sitten itse miettiä jokin toinen vaihtoehto, sanoo vanhuspalveluiden johtaja Leila Jylhä.

Ravitsemusterapeutin suunnittelemat ateriat

Takana on vanhuspalveluiden noin 600 000 euron säästövelvoite. Jylhä arvelee, että kotiinkuljetuksen korvaaminen automaatilla tuo noin 70 000 euron säästöt. Jylhän mukaan automaatin ruoilla on muitakin hyviä puolia kuin vain säästöt.

– Ravitsemusterapeutit ovat suunnittelleet ateriat. Automaatissa ruokavaihtoehtoja on yli 70. Siinä on soseutettuja, rikastettuja, maidottomia, diabeetikoille sopivia aterioita ja perusruokia. Automaatissa on paljon hyviä puolia.

Hirvoselle apua antaa myös kotisairaanhoitaja ja päivittäin käyvät kotiavustajat. Näin on myös monella muulla vanhuksella.

– Kyllä vanhuksilla käy myös ihmisiä heitä katsomassa, eivätkä he ole pelkän automaatin varassa, Jylhä valottaa.