Katainen Etlan raportista: "Sata vuotta sitten joku oli huolissaan, että hevoskuskin ammatti häviää"

Katainen huomauttaa, että kun talouden rattaat pyörivät tavalliseen tapaan, työpaikkoja syntyy hieman enemmän kuin mitä niitä häviää. Heikkonakin vuonna tilanne pysyy kutakuinkin tasapainossa.

Aamu-tv
Jyrki Katainen.
Hallitus on kovan työn edessä alkavana vuonna: mm. sote-uudistus ja rakennepaketti pitää saada maaliin. Pääministeri Jyrki Katainen uskoo hallituksen selviävän urakasta, vaikka monet näkevätkin hallituksen työssä rakoilun merkkejä.

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) suhtautuu rauhallisesti ennusteeseen, että tietotekniikka uhkaa joka kolmatta työpaikkaa Suomessa lähimpien 20 vuoden aikana. Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (Etla) on julkaissut tänään maanantaina raportin tietotekniikan vaikutuksista Suomen työllisyyteen. Katainen pitää työpaikkojen katoamista normaalina kehityksenä.

– Jos ajatellaan Suomea satakunta vuotta sitten, niin joku saattoi olla huolissaan siitä, että hevoskuskin ammatti on häviämässä, koska autot yleistyvät. Näinpä kävikin, pääministeri Jyrki Katainen sanoi Ylen aamu-tv:ssä maanantaina.

– Emme me siitä kovin pettyneitä ole olleet. Samaan aikaan, kun [työpaikkoja] häviää, niin aina syntyy jotain uutta.

Katainen huomauttaa, että kun talouden rattaat pyörivät tavalliseen tapaan, työpaikkoja syntyy hieman enemmän kuin mitä niitä häviää. Heikkonakin vuonna tilanne pysyy kutakuinkin tasapainossa.

– Tätä kehitystä on tapahtunut jatkuvasti. Nyt meidän pitää vain pitää huolta siitä, että Suomi on sellainen maa, jossa yritykset voivat kasvaa ja missä teollisuus kykenee investoimaan.

Hallitus kokoontuu maanantaina vapaamuotoiseen työpajaistuntoon Aalto-yliopistoon. Tarkoituksena on hahmottaa Suomen tulevaisuutta mm. talouden ja työelämän näkökulmasta.

Ei ole harkinnut olympialaisten boikotointia

Pääministeri Jyrki Katainen kertoi Ylen aamu-tv:n haastattelussa myös, että hän ei ole edes harkinnut Sotshin olympialaisten boikotointia. Hän huomautti nostavansa tapaamisissa Venäjän johdon kanssa esille aina myös ihmisoikeus- ja demokratiakysymyksiä.

– Minkä takia olympialaiset, joissa valtionjohdolta odotetaan kannustusta suomalaisille urheilijoille, olisi nimenomaan se paikka, minne emme menisi? Suomalainen urheiluväki on tehnyt kovasti töitä tähdätäkseen Sotshiin ja menestykseen siellä. Haluan mennä heitä kannustamaan sinne. Tämä on lähinnä urheilun juhla, Jyrki Katainen sanoi.