Yhä useammalla yrityksellä vaikeuksia selvitä maksuistaan: häiriöiden määrä kasvanut rajusti

Jo yli 55 000 yrityksellä on maksuhäiriömerkintä, kertoo Suomen Asiakastiedon rekisteri. Eniten uusia häiriömerkintöjä on ollut kaupan ja rakennusalan yrityksillä.

talous
Seteli ja lasku.
Anssi Leppänen / Yle

Jo yli 55 000 yrityksellä on maksuhäiriömerkintä, kertoo Suomen Asiakastiedon rekisteri. Määrä on enemmän kuin koskaan aiemmin. Maksuhäiriöisistä yrityksistä kahdella kolmasosalla tuorein merkintä on viime vuodelta.

Yhteensä uusia maksuhäiriömerkintöjä rekisteröitiin viime vuonna noin 200 000 kappaletta.

Maksuhäiriöisten yritysten määrä on kasvanut viime vuosien aikana huomattavasti. Vuonna 2008 maksuhäiriöisiä yrityksiä oli vajaat 36 000. Sen jälkeen määrä on vain kasvanut, ja on nyt siis noin 20 000 enemmän.

Eniten uusia häiriömerkintöjä on ollut kaupan ja rakennusalan yrityksillä.

Pahimmillaan maksuhäiriöt voivat viedä yrityksen konkurssiin. Viime vuonna konkurssiin asetettiin noin 2 200 yritystä. Määrä kasvoi edellisvuodesta seitsemän prosenttia. Suurimmat konkurssit olivat kaupassa ja rakennusalalla.

Viime vuoden suurin yksittäinen konkurssitapaus oli askartelu- ja lahjatarvikkeita myynyt Tiimari.

Joka toisella yrityksellä maksuhäiriöt liittyvät verovelkoihin. Suomen Asiakastiedon mukaan yrityksillä on verovelkoja yhteensä noin 700 miljoonaa euroa eli yhdellä rekisteröidyllä yhtiöllä niitä on keskimäärin 25 000 euroa.

Konkurssiin yrityksen hakeekin useimmin verottaja: näin on noin 50 prosentissa tapauksista. Noin 40 prosentissa konkurssiin hakee työeläkeyhtiö ja lopuissa 10 prosentissa jokin muu taho.