1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Satulasepällä iso vastuu - huono satula voi jopa pilata hevosen

Huono satula on kuin hevoselle sama kuin ihmiselle kivi kengässä. Hevosten määrän kasvaessa yhä useampi ratsastaja on entistä kiinnostuneempi siitä, mitä hevosen selkään laitetaan. Alan ensimmäiset koulutetut satulasepät valmistuvat Ypäjän Hevosopistosta keväällä.

Kuva: Heidi Kononen / Yle

Valjas- ja satulaseppä, hevoshieroja Jutta Luhtisen verstas alasimineen ja ompeluponeineen sijaitsee Tuuloksessa. Hevosasiakkaat hän ottaa vastaan Kangasalan hevosklinikalla. Suomen Valjas- ja Satulasepät ry:n puheenjohtaja Jutta Luhtinen valmistuu keväällä Ypäjän Hevosopistosta hevostenvalmentajan ammattitutkintoon valmistavasta koulutuksesta valjas- ja satulasepäksi ensimmäisten joukossa. Alaa on aiemmin pitänyt opiskella kisälliperiaatteella. 

– Koulutus antaa asiakkaallekin turvan, tietää, että on ammatti-ihminen kyseessä.

Luhtinen on ratsastanut pienestä saakka, vaikkei se satulasepälle välttämättömyys olekaan.

– Kyllä se auttaa siinä, että ymmärtää vähän, miltä se satula tuntuu. Satulan pitää olla hyvä myös ratsastajalle, ei vain hevoselle.

– Hevosen liikkuminen, anatomia ja fysiologia täytyy tuntea, ei vain pysty laittamaan satulaa selkään, jos ei ymmärrä mitä siellä tapahtuu.

Huono satula on kuin kivi kengässä

Jos hevosen ja ihmisen varusteita verrataan, niin korkokengillä voi sipsutella torilla, muttei juosta maratonia. Sama merkitys on hyvällä satulalla, sanoo Luhtinen.

– Jos satula vaikka puristaa, niin hevonen voi kävellä tai tehdä vähän jotain, mutta jos sen pitäisi oikeasti tehdä jokin urheilusuoritus, niin se ei onnistu. Hevosethan ovat parhaimmillaan huippu-urheilijoita.

– Hevoset ovat yksilöitä siinä missä ihmisurheilijat ja -harrastajatkin. Ei jokainen hevonen tarvitse huippu-urheilijan varusteita, niin kuin ei jokainen lenkkeilijäkään tarvitse kalleimpia mahdollisia systeemejä, Luhtinen muistuttaa.

Satulat kiinnostavat

Hevosten määrä on kasvanut Suomessa 140 prosenttia kolmessa vuosikymmenessä (1980-2010) noin 75 000 hevoseen. Hevosten määrän ennustetaan kasvavan noin parilla tuhannella vuosittain. Hevosala työllistää noin 15 000 ihmistä ja alan rahavirta on noin 830 miljoonaa euroa vuodessa. Hevosten omistajien kiinnostus satuloihin on kasvussa, sanoo Luhtinen.

Huonosta satulasta voi olla todella vakavia seurauksia.

Jutta Luhtinen

– Osa ymmärtää satuloista aika paljonkin ja on tosi kiinnostunutta. Välillä tuntuu, että ihan tavallisetkin hevostenomistajat hankkivat tosi paljon tietoa ja selvittävät asioita. Osa taas ei ymmärrä niistä yhtään mitään ja sitä varten olemme me satulasepät. Kyllä se on lisääntymään päin, että ihmiset ovat kiinnostuneita satuloista.

Eikä ihme, sillä arvokkaan harrastuseläimen voi jopa pilata huonolla satulalla.

– Huonosta satulasta voi olla todella vakavia seurauksia, se voi tehdä liikuntakyvyttömäksi tai aiheuttaa pysyviäkin vaurioita hevosen selkään.

Hyvä satula kestää aikaa

Yleisimmin käytetty satulamalli on niin sanottu englantilainen satula, jota käytetään esimerkiksi ratsastuksen olympialajeissa. Hyvä satula on huolellisesti topattu hevosen selän mukaiseksi. Tämä saattaa vaatia useammankin sovituskerran.

– Se on tasainen ja hevosen selän mukainen. Kerralla ei juuri tule täydelliseksi. Satula ei saa puristaa mistään. Muutosten jälkeen sitä katsotaan uudestaan tietyn ajan kuluessa. Riippuu vähän ratsastajastakin, jollekin uskaltaa antaa satulan niin, että hän katsoo sen itse.

Satula ommellaan käsin, terävän naskalin avulla. Parhaille satuloille voi kertyä käyttöikää toistakymmentä vuotta, kertoo Luhtinen.

– Osa alkaa olla vanhoja 10-vuotiaana, mutta laatusatula ei ole siinä iässä vielä vanha ollenkaan. 15-20 vuotta on ihan hyvä ikä.

Satuloiden täytteinä käytetään erilaisia materiaaleja, kuten villaa tai muovivaahtoa, mutta toisinaan satulasta löytyvät täytteet yllättävät ammattilaisenkin.

– Täytteissä voi olla mitä vaan, yleensä huonekalutäytettä, mutta voi olla sukkahousut, villasukat, tupakantumppeja tai karkkipaperia. Näistä riittää ihmettelemistä, että mitä kukin on löytänyt, naurahtaa Luhtinen.