1. yle.fi
  2. Uutiset

Jääkenttien mies: Kova pakkanen haittaa jäädytystä

Talvesta ei ole oikein voinut puhua kuin pari päivää Tampereen korkeudella. Hiihtolatuja sekä laskettelurinteitä lumetetaan nyt kuumeisesti ja luistelijat odottavat innolla hetkeä, jolloin jääkentät ovat luistelukunnossa.

ilmiöt
Luistelukentän jäädytystä Tampereella
Mari Siltanen / Yle

Tampereella aloitettiin heti pakkasten tultua luistelukenttien jäädyttäminen. Etusijalla ovat koulujen läheisyydessä sijaitsevat kentät.

Maanantaina pakkasta oli noin 13 astetta. Sorsapuiston kentällä jäätä teki kolmen vuosikymmenen kokemuksella Seppo Salonen, jonka mukaan kova pakkanen ei ole yksiselitteisesti hyvä asia.

– Pohjien tekoon tämä sää on hyvä. Jos jää on jo valmis, niin kovalla pakkasella ei voi enää jäädyttää. Jää vain halkee ja pinta menee rikki. Letkusta tuleva vesi on viisiasteita eikä se jäädy tasaisesti esimerkiksi 25 asteen pakkasella.

Seppo Salonen
Seppo Salosella on pitkä kokemus jääkenttien teosta.Mari Siltanen / Yle

Salonen ymmärtää luistelijoiden innon päästä jäälle, mutta toppuuttelee silti.

– Täällä oli jo eilen ensimmäiset mailojen kanssa. Into on kova, tietenkin, mutta kyllä nämä pohjat pitää ensin tehdä valmiiksi.

– Veikkaan, että viimeistään torstaina saamme jään siihen kuntoon, että luistelemaan pääsee. Onhan tämä jo luistelukunnossa sitä ennen, mutta pohja pitäisi saada niin paksuksi, että se kestää vähän lauhaankin säätä.

Jään pohjan ja jään pinnan teossa on ammatilaiselle selkeitä eroja, vaikka maallikosta touhu saattaakin näyttää ihan samalta.

Luistelukentän jäädytystä
Veden määrä vaihtelee sen mukaan, tehdäänkö jään pohjaa vai pintaa.Mari Siltanen / Yle

– Ero on veden määrässä. Lasken tähän tampatun lumen päälle nyt vettä silmät ummessa niin paljon kuin mahdollista, että se ehtii jäätyä eikä ilmaa jää väliin.

– Kun pintoja tehdään, veden määrä on pienempi ettei tule valumia.

Sorsapuiston kentällä pystytään yleensä luistelemaan maaliskuun puoliväliin saakka. Kenttä sijaitsee varsin aukealla paikalla, joten aurinko syö nopeasti jään.

Lue seuraavaksi