Kuka tahansa voi povata tähdistä

Astrologeilta ei vaadita minkäänlaista tutkintoa vaan kuka vain voi kutsua itseään astrologiksi. Silkkaa huuhaata, sanoo Skepsis ry.

ilmiöt
tähtitaivas
Pekka Parviainen / Yle

Lääkäriltä, papilta, putkimieheltä, opettajalta ja poliisiltakin vaaditaan ammattitutkinto, mutta astrologiksi voi ryhtyä kuka tahansa. Alalla vallitsevat viidakon lait eikä takuuta tunneta.

Astrologit ovat tällä hetkellä kiireisiä, koska vuosi on vaihtunut vain pari viikkoa sitten ja uusi vuosi kaipaa tulkintoja. Näin sanoi muun muassa Satu Ruotsalainen, yksi Suomen tunnetuimmista astrologeista.

Moni lukee horoskooppeja hymyillen, mutta on niitäkin, jotka uskovat. He ovat valmiita maksamaan suuria summia saadakseen tietää, ovatko tähdet suotuisia ja miten elämää pitäisi tulkita tähtikarttojen valossa.

Monet astrologit tarjoavat myös henkilökohtaisia palveluita, joita ovat muun muassa henkilökohtaiset tähtikartat, tulkinnat ja ennusteet.

- Astrologilta ei vaadita tutkintoa. Kuka tahansa, joka omasta mielestään kykenee olemaan riittävän pätevä, voi ryhtyä astrologiksi. Siihen ei ole mitään pelisääntöjä, vahvistaa Suomen Astrologisen Seuran puheenjohtaja Jyri Kallio.

Seuralla oli aikoinaan tutkinto, mutta sekään ei ollut virallinen, esimerkiksi opetushallinnon hyväksymä tutkinto.

- Tutkintolautakunta on talviunilla eikä se ei ole toiminut muutamaan vuoteen. Mukana olleet väsyivät työhön ja tutkinnon suorittajia oli niin vähän, ettei toimintaa ollut mielekästä jatkaa.

Harrastelua, sanovat skeptikot

Astrologisten teorioiden paikkansapitävyyttä on yritetty todistaa tieteen keinoin, mutta turhaan. Suomessa esimerkiksi Skepsis ry on useasti tyrmännyt astrologian huuhaaksi.

Taivaankappaleiden asennolla ja suhteilla ei ole vaikutusta ihmisen elämään maan päällä.

Otto Mäkelä

- Taivaankappaleiden asennolla ja suhteilla ei ole vaikutusta ihmisen elämään maan päällä. Voidaan sanoa, että kun esimerkiksi syntymähetkellä mietitään painovoima- tai muita vaikutuksia, synnytyslääkärillä on tässä mielessä paljon isompi vaikutus syntyvään lapseen kuin taivaankappaleilla, sanoo Skepsiksen hallituksen puheenjohtaja Otto Mäkelä.

Mäkelä pitää alan standardien ja tutkintojen puuttumista osoituksena siitä, että tulkinnat ja ennusteet eivät voi olla uskottavia.

- Alalla toimivat tekevät enemmän tai vähemmän oman mielensä mukaan. On tietysti suuria koulukuntia kuten länsimainen-, kiinalainen- tai intialainen astrologia, jotka ovat keskenään ristiriidassa ja joiden sisällä on niin paljon vaihtelua, että ei voi puhua astrologiasta yksittäisenä menetelmänä. Se on enemmän tai vähemmän harrastajiensa näköinen. Harrastajista tässä on pakko puhua, koska ei ole ammatillista pätevyyttä tai kurssia, jonka käytyään voisi sanoa olevansa astrologi.

Kauneus on katsojan korvassa

Koulutuksen ja pätevyysvaatimuksien puute on johtanut siihen, että asiakkaat etsivät itselleen astrologin, joka eniten miellyttää ja tuntuu osuvan omaan pirtaan.

- Se on asiakkaan harkinnan varassa, paljonko haluaa maksaa tulkinnasta ja kokeeko palvelun vastaavan hintaa. Markkinoilta löytyy monenlaisia ja -hintaisia astrologeja ja palveluja, kertoo Kallio.

Ei ole mitään pelisääntöjä.

Jyri Kallio

Suomen Astrologinen Seura ei ole lähtenyt kommentoimaan tai karsimaan epäpäteviä yrittäjiä, sillä pätevyys on alla sekä yrittäjien että asiakkaiden oman käsityksen varassa.

- Se on veteen piirretty viiva. Minullakin on omat käsitykseni eri asiantuntijoista, mutta se on hankala asia siitä syystä, että joku astrologi voi olla hyvä ja pätevä, mutta ei sovi tietyille ihmisille, kun taas toisille hän on hyvä, koska osaa kertoa juuri heille sopivia asioita.

Kallion mukaan asiakkaan tulisi olla tarkkana etsiessään ja valitessaan itselleen astrologia.

- Me ihmiset olemme energioita ja olemme erilaisten energioiden ylläpitämiä tai hallinnassa. Puhutaan ihmisten välisistä kemioista, joita astrologia muun muassa tutkii. Näiden kemioiden avulla selvitellään, kuka sopii kenellekin. Voisi ajatella, että selvittää astrologin tähtikartan ja katsoo, sopivatko tulkitsijan tähdet itselle.