Syyriasta tuli merkittävä amfetamiinin tuottaja

Syyrian armeija ja kapinalliset syyttävät toisiaan piristeiden käytöstä taisteluissa. Piristeiden lisääntyminen näkyy myös suurina takavarikoina naapurimaissa.

Syyria

Infrastruktuurin romahtaminen, heikentynyt rajavalvonta ja aseistautuneiden joukkojen lisääntyminen ovat tehneet Syyriasta merkittävä amfetamiinijohdannaisten valmistajan ja maastaviejän. Samalla amfetamiinijohdannaisen Captagon-piristeen käyttö on lisääntynyt sisällissotaa käyvässä maassa.

Asiantuntijoiden ja paikallisten aktivistien mukaan Captagonin valmistus lisääntyi Syyriassa huomattavasti viime vuonna. Syyrian talouselämä on lähes täysin pysähtynyt, mutta takavarikoiden ja haastattelujen perusteella voidaan arvioida, että piristekauppa tuottaa satojen miljoonien dollarien tulot vuodessa.

Captagon on tuotenimi 1960-luvulla kehitetylle lääkkeelle, jota käytettiin hyperaktiivisuuden, narkolepsian ja masennuksen hoitoon. 1980-luvulla lääke kiellettiin useissa maissa sen riippuvuutta aiheuttavien ominaisuuksien vuoksi.

YK:n huume- ja rikosviraston UNODC:n mukaan Captagonin käyttö rajoittuu nykyään pääosin Lähi-idän alueelle. Captagonin valmistus on halpaa ja helppoa. Syyrian ja Libanonin viranomaiset ovat tottuneet takavarikoimaan kotilaboratorioita, joissa piristettä valmistetaan.

Virallisten lukujen mukaan Libanonin viranomaiset takavarikoivat viime vuonna yli 12,3 miljoonaa Captagon-pilleriä. Turkin viranomaiset ovat kertoneet takavarikoineensa toukokuussa 7 miljoonaa pilleriä. Dubain poliisi takavarikoi 4,6 miljoonaa pilleriä joulukuussa.

Captagon-piristeen avulla taistelijat jaksavat taistella ilman tarvittavaa lepoa. Syyrian hallinnon joukot ja kapinalliset ovat syytelleet toisiaan amfetamiinijohdannaisten käytöstä taisteluissa. Taistelijoiden lisäksi myös tavalliset syyrialaiset käyttävät piristettä.

Lähteet: Reuters