Valtakunnallista väittelykultaa Joensuun Normaalikoululle

Joensuun Normaalikoulun lukion abiturienttien joukkue väitteli lauantaina voittoon valtakunnallisessa väittelykilpailussa Helsingissä. Sokrates-kilpailuun osallistui 24 joukkuetta eri puolilta Suomea.

Kotimaa
Neljä lukiolaista istuu pöydän takana, kaksi poikaa ja kaksi tyttöä.
Viivi Itkonen

Helsingin Paasitornissa oli lauantaina tiivis tunnelma, kun lukiolaiset ottivat toisistaan mittaa väittelyn jalossa taidossa. Nuorten filosofiatapahtuman Sokrates-väittelykilpailussa olivat finaalissa vastakkain Joensuun ja Turun joukkueet, joensuulaiset voittivat ratkaisevan väittelyn.

-Tapahtuman teemana oli tänä vuonna Eurooppa, ja siihen liittyen finaalissa oli tehtävänä väitellä ihmisoikeuksista. Finaalin väittely käytiin juhlavasti ison salin esiintymislavalla, ja sinne noustessa olin kyllä ihan paniikissa, naurahtaa kilpailujoukkueessa mukana ollut abiturientti Hanna Karvinen.

Karsintojen kautta tiensä finaaliin selvitti Joensuusta peräti kolme joukkuetta. Normaalikoululta oli abien lisäksi myös lukion kakkosluokkalaisten joukkue, ja matkaan selvisi myös Itä-Suomen koulun joukkue.

- Filosofisessa väittelyssä on aika tarkat säännöt ja kriteerit, joilla väittelyä käydään ja myös arvioidaan. Väittelyn kulku noudattaa tiettyä kaavaa, jolla asian käsittely etenee, ja tapana on käyttää filosofisia lähteitä aiheeseen liittyen. Myös sitä seurataan, kuinka hyvin väittelijät pystyvät vastaamaan juuri niihin argumentteihin, joita vastapuoli esittää, sekä kuinka hyviä ja perusteltuja näkökulmiä itse pystyy tuomaan esiin, abiturientti Pekka Pollänen kertoo.

- Väittelyssä pyritään myös siihen, että puheenvuorot jakautuisivat mahdollisimman tasaisesti. Meitä oli neljän henkilön joukkuet vastakkain; oli tosi hienoa huomata, miten paljon enemmän neljä päätä löytää samasta aiheesta, kuin yksin olisi hoksannut! Vastapuolen tarkka kuunteleminen on tärkeää, samoin omien ajatusten hallinta, että voi tavallaan ennakoida mihin suuntaan väittely on menossa, ja minne sitä itse haluaa ohjailla, abiturientti Arttu Huikuri kertoo.

Hyvää settiä tulee, kun lyö neljä viisasta päätä yhteen.

Abiturientti Hanna Karvinen

- Yllättävän paljon itse väittelynkin aikana pystyi kommunikoimaan aivan sanattomasti joukkuekavereiden kesken, puheenvurojen jakamisesta ja muutakin. Hyvää settiä tulee, kun lyö neljä viisasta päätä yhteen, Hanna Karvinen riemuitsee.

- Hyviä muistoja saimme reissulta mukaan, ja tietysti myös lisää varmuutta erilaisiin puhe- ja esiintymistilanteisiin, abiturientti Hillevi Hartikainen kertoo.

Normaalikoulun lukio pääsi pari vuotta sitten valtakunnallisen kirjallisuusjärjestö Nuoren Voiman Liiton väittelyprojektiin, joka toi Joensuuhun matkassaan myös tuulahduksen suomalaisen filosofian huipulta. Väittelykipinä on opettaja Helena Itkosen mukaan siitä lähtien kasvanut voimallisesti, ja selvästi myös juurtunut Norssiin.

- Olin mukana Helsingissä seuraamassa väittelykilpailun finaalia, ja kerta kaikkiaan ihailen näitä meidän nuoriamme. Loistavaa keskustelua, argumentointia ja rohkeutta oli lavalla nähtävissä ja kuultavissa. Lukiolaisillahan on selkänojanaan vasta vain muutama kurssi filosofian opintoja, sitäkin ajatellen finaalissa käytiin kyllä kovatasoista väittelyä, opettaja Helena Itkonen hehkuttaa.