Suomen Merimies-Unioni Tallinkin lakosta: Hyvä esitys virolaiselta ammattiliitolta

Suomen Merimies-Unioni (SMU) on huolissaan siitä, että Viron edulliset palkkakustannukset houkuttelevat suomalaisvarustamoja Viron lipun alle. SMU kuitenkin uskoo, että myös virolaisten työntekijöiden palkat nousevat vähitellen.

Kotimaa
Tallink Star -laiva.
Tallink Star.SiljaTallink

Suomen Merimies-Unioni SMU on huolissaan siitä, että Viron pienet palkat houkuttelevat suomalaisia varustamoita siirtämään laivojaan Viron lipun alle.

- Suomalaiset varsutajaomistajat tietysti haikailevat Viron lipun perään ja haluaisivat mielellään viedä sellaiselle palkkatasolle myös heidän palkkakustannuksensa.

Viking Line siirtää Ruotsin lipun alla seilanneen Viking XPRS-aluksen 22.1.2014 Viron lipun alle. Tällöin laivalla voidaan soveltaa virolaista työehtosopimusta ja lainsäädäntöä.

Siirrolla yhtiö tavoittelee kustannussäästöjä ja kilpailukyvyn parantumista. Viking XPRS-aluksella työskennelleet ruotsalaiset vakituiset työntekijät eivät silti menettäneet työtään. Monia siirrettiin esimerkiksi Cinderellalle.

Viking XPRS-alukselle on nyt rekrytoitu lähes kaksisataa virolaista työntekijää.

Virolaisen palkka noin kolmanneksen suomalaisen palkasta

Virolaisen merimiehen alin taulukkopalkka on 667 euroa kuukaudessa, mutta suomalaisella se on 1870 euroa kuukaudessa.

Virolaiset merimiehet eivät kuitenkaan tyydy enää mukisematta suomalaisia ja ruotsalaisia kollegoitaan pienempään palkkatasoon.

Tallinkin matkustajalaivoilla järjestettiin tänään maanantaina 13.1. varoituslakko palkkakiistan vuoksi. Viron merimiesten ammattiliitto (EMSA) ja Tallink eivät ole päässeet sopimukseen Virosta palkattujen työntekijöiden palkkojen nostamisesta.

Yle Uutiset tavoitti Tallink Siljan varatoimitusjohtajan Pasi Näkin, mutta tämä ei halunnut kommentoida palkkakiistaa.

SMU: Palkkaerot tasoittuvat tulevaisuudessa

SMU:n liittosihteeri Kenneth Bondas uskoo, että palkkaerot tasoittuvat tulevaisuudessa.

- Yhdentyvässä Euroopassa pyritään saamaan palkkatasot sellaiselle tasolle, että työvoima pystyisi EU-maissa liikkumaan työvoimakustannuksia polkematta. Virolaiset ovat tulleet voimakkaasti merenkulkubisnekseen mukaan. Kun merimiesten määrä siellä lisääntyy ja nämä liittyvät ammattiliittoon, niin kyllä sieltä tulee painetta työnantajille, että palkkatasoja pitäisi nostaa.

Bondas ei myöskään pelkää, että naapurimaan alhainen palkkataso huonontaa SMU:n neuvotteluasemaa. Hän pitää Tallinkin lakkoa päinvastoin myönteisenä merkkinä alan kehityksestä.

- Tämä on hyvä esitys virolaiselta ammattiliitolta, että nyt he pyrkivät yhteisvoimin nostamaan palkkatasoa. Ruotsin ja Suomen merimiesliitot ovatkin pitkään tehneet yhteistyötä heidän kanssaan. Pikkuhiljaa palkkataso Virossakin nousee.