Tupakoinnin lopettajan kannattaa varautua repsahdukseen

Uusivuosi on lupausten aikaa, ja tupakoinnin lopettaminen on yksi kestosuosikkilupauksista aina vuoden alussa. Suunnilleen puolet tupakoitsijoista tarvitsee lääkinnällistä tai henkistä tukea lopettamiseen.

terveys
savukkeita
Vuoden alku on lupausten aikaa. Moni tupakoitsija aloittaa uuden vuoden alussa tupakkalakon.Arja Lento / Yle

Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä toimivan tupakastavieroitushoitaja Reetta-Maija Luhdan mukaan usein tarvitaan kahdesta kolmeen kertaa, että tupakoinnin pystyy lopettamaan. Suunnilleen puolet tupakoitsijoista tarvitsee tukea lopettamiseen, ja se on tasapuolisesti sekä lääkinnällistä että henkistä tukea.

Lääke- ja nikotiinivalmisteet kaksin–kolminkertaistavat onnistumisen, ja jopa pitkään ja paljon tupakoineista 30 % onnistuu. Omin päin luvut ovat pienemmät ja onnistumisprosentti on kolme. Oma tahto on suurimmassa roolissa.

– Kukaan ei voi lopettaa toisen puolesta. Muutoksen avaimet ovat itsellä, Luhta painottaa.

Terveydenhuollon ammattilaisen tarjoama tuki kestää kolme kuukautta. Tukihenkilö tsemppaa ja seuraa, että asiakas käyttää tarpeeksi suuria annoksia ja tarpeeksi pitkään. Lääkehoitoja on kolmenlaisia, ja lisäksi apuna ovat purukumit, suihkeet ja laastarit. Myös tuotteisiin voi jäädä koukkuun, jos on oikein pahoin nikotiiniriippuvainen.

– Esimerkiksi nikotiinipurkasta voi yrittää eroon tavallisen purukumin tai laastarin avulla, Luhta neuvoo.

Tunteet tekosyynä

Lopettamisen jälkeen oireet alkavat kolmen tunnin kuluttua viimeisimmästä tupakasta, ja ne ovat pahimmillaan kolmen ensimmäisen päivän ajan. Vieroitusoireista kun selviää, niin sitten helpottaa.

– Ei kannata huijata itseään, että ”poltan vain yhden”, sillä sen jälkeen sitä helposti taas repsahtaa, Luhta ohjeistaa.

Tupakka on iso tunteidensäätelykeino, millä hoidetaan stressiä ja palkitaan itseä. Repsahduksia voi nimenomaan pedata itselleen vetoamalla tunnemyrskyihin, kuten suuttumiseen tai epäonnistumiseen.

Yksi vieroitusoireista voi olla masentuminen. Siksi on tärkeää, että tupakoinnin tilalle löytää jotain yhtä kivaa tilalle.

– Onnistujat ovat kyllä yleensä ylpeitä onnistumisestaan ja iloisia, joten ei tupakoinnin lopettaminen ole pelkästään surua ja hirveää epätoivoa, Luhta muistuttaa.

Savuton Seinäjoki

Seinäjoen kaupunki työpaikkana on ollut savuton vuodesta 2009, ja nyt tavoitteena on saada koko kaupunki savuttomaksi vuoteen 2015 mennessä. Neljä työryhmää pohtii eri-ikäisille, minkälaisin keinoin ympäristö saataisiin savuttomaksi.

Seinäjoki on myös ensimmäinen paikkakunta Etelä-Pohjanmaalla, missä terveyskeskus tukee koko Seinäjoen väestöä pääsemään eroon tupakoinnista.

Maakunnassa on jo jonkin aikaa tuettu leikkaukseen tulevia potilaita lopettamaan sauhuttelu. Savuton leikkaus -mallin mukaan lääkäri tarjoaa vieroitusta lähetettä suunniteltaessa, ja potilasta tuetaan savuttomuuteen kuusi viikkoa ennen leikkausta ja kuusi viikkoa sen jälkeen.