"Nunnat hakkasivat meitä joka päivä" – Pohjois-Irlannissa alkoi lasten hyväksikäytön ja pahoinpitelyn laaja tutkinta

Katolisen nunnajärjestön kaksi lastenkotia ovat ensimmäiset tutkittavat, kun Pohjois-Irlannissa alettiin maanantaina kuulla todistajia vuosien 1922–1995 tapahtumista kirkon ja valtion laitoksissa.

Ulkomaat

Pohjois-Irlannissa ovat alkaneet kuulemiset lapsiin kohdistuneista väärinkäytöksistä, joita epäillään tapahtuneen valtion ja katolisen kirkon ylläpitämissä laitoksissa kymmenien vuosien ajan.

Satojen ihmisen on määrä antaa todistajanlausuntonsa hallituksen määräämässä tutkimuksessa, jota laajempaa Yhdistyneen kuningaskunnan alueella eli Britanniassa ja Pohjois-Irlannissa ei ole koskaan tehty.

Tutkimuksessa pyritään selvittämään, mitä lasten- ja orpokodeissa, rangaistuslaitoksissa ja sairaaloissa todella tapahtui vuosina 1922–1995. Pääkysymys kuuluu, laiminlöivätkö laitokset järjestelmällisesti vastuunsa lapsista.

Laajasta tutkimuksesta päätettiin, kun rajan takana Irlannin tasavallassa oli tullut ilmi runsaasti lasten seksuaalista hyväksikäyttöä valtion lastenkodeissa vuosikymmenien ajan.

Kahden vuoden työ

Pohjois-Irlannissa tutkittavina on 13 laitosta, joissa olleet ovat kertoneet, että heitä käytettiin seksuaalisesti hyväksi tai pahoinpideltiin psyykkisesti tai fyysisesti. Ensimmäiset kuulemiset keskittyvät kahteen Nasaretin sisaret -nunnajärjestön ylläpitämään laitokseen.

Kuultavaksi on toistaiseksi ilmoittautunut kaikkiaan 434 ihmistä. Noin kolmannes asuu nykyisin muualla, Britanniassa, Irlannin tasavallassa tai Australiassa. Yli 250:tä laitosten entistä asukasta on jo puhutettu alustavasti.

Yli 300 ihmiseltä aiotaan pyytää joko suullinen tai kirjallinen lausunto ensi vuoden kesään mennessä. Heidän joukossaan on entisten asukkaiden lisäksi muun muassa laitosten johtajia ja sosiaalityöntekijöitä. Monien kuultavien henkilötiedoksi merkitään vain numero heidän yksityisyytensä suojelemiseksi.

Tutkimusraportin on määrä valmistua kahden vuoden päästä. Tapaukset, jotka arvioidaan rikoksiksi, siirtyvät sen jälkeen poliisin harkintaan.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset