Isot työmaat houkuttelevat polttoainevarkaita

Vorot piinaavat varsinkin tietyömaita, joissa valvontaa on vaikea järjestää. Polttoaine houkuttelee varkaita varsinkin talviaikaan.

Kotimaa
Työkone moottoritietyömaalla.
Kirsi Lönnblad / Yle

Polttoainevarkaudet ovat yleinen riesa työmailla. Koneita ja polttoainesäiliöitä on vaikea valvoa varsinkin isoilla tietyömailla, joissa laitteita seisoo aitaamattomina ja vartioimattomina laajalla alueella.

Maa- ja vesirakennusalan yrityksiä edustava Infra ry arvioi, että polttoainevarkaudet ovat lisääntyneet erityisesti laman aikana koko Suomessa.

– Kun kilpailu kasvaa, käytetään kaikkia keinoja, sanoo Infra Kaakkois-Suomen toiminnanjohtaja Kalevi Kaipia.

– Pahimmissa tapauksissa voidaan jopa epäillä, että kilpaileva yritys on niin huonossa taloudellisessa tilanteessa, että päästäkseen seuraavana aamuna töitä jatkamaan, polttoainetta on saatava jostain ilman rahaakin.

Hävikit tuhansia euroja

Työmailta katoaa säännöllisesti myös rakennuskalustoa, kuten kaivuukoneiden lisälaitteita, kauhoja, iskuvasaroita ja muita työkaluja. Suosituinta on kuitenkin polttoaine. Sitä varas voi käyttää mihin tahansa diesel-käyttöiseen koneeseen tai myydä eteenpäin.

– Polttoaine on kaikkein helpoin tuote muuttaa rahaksi. Tämän takia polttoaineen varastaminen on kaikkein yleisintä puuhaa, kertoo Kalevi Kaipia.

Kaipia arvioi, että polttoainevarkaudet yleistyvät varsinkin talvella, jolloin löpölle tulee tarvetta.

– Tulee mieleen, että menisikö sitä paitsi koneiden tankkeihin, myös talojen lämmitykseen.

Polttoainevarkauksista koituu tienrakentajille kerrallaan jopa tuhansien eurojen menetykset. Tämän lisäksi päälle kasaantuvat vielä töiden viivästymisestä aiheutuvat kustannukset.