Väärennetty seteli on myyjälle pulmallinen juttu

Väärennetyn setelin löytyminen keskellä maksamista aiheuttaa hankalia tilanteita kaupassa. Periaatteessa myyjä voi vaatia seteliä jäämään kauppaan, ja epäillyn voi ottaa kiinni verekseltään. Käytännössä myyjät ohjeistetaan neuvomaan asiakasta viemään seteli pankkiin. Vain törkeissä väärennösyrityksissä seteli jää kauppaan.

Kotimaa
Euroseteleitä.
Arja Lento / Yle

Väärennetyt setelit vaativat tarkkuutta kaupoissa. Esimerkiksi Lounais-Suomen poliisin alueella löydettiin viime vuonna lähes 70 seteliä, joita epäilitiin väärennetyiksi. Koko rikoslakirikosmassa on 40 000, joten siinä mielessä määrä on pieni. Lähinnä ne tulevat ulkomailta rikollisjärjestöjen levittäminä.

Rikosylikomisario Jari Virtanen myöntää, että myyjän asema on hankala. Periaatteessa seteli pitäisi ottaa talteen.

- Periaatteessahan henkilön saa ottaa verekseltään kiinni rikoksesta, josta voi seurata vankeutta, ja rahaväärennyksestä sitä tulee. Tietysti pienempi vaihtoehto on rahan talteenotto. Saattaahan käydä niin, että kun koneeseen laitetaan epäaito seteli, tekijä voi myöskin livahtaa.

Virtanen kertoo, että varsinkin kesäaikana etelästä ja Baltian maista tulee henkilöitä, jotka yrittävät käyttää väärennettyä rahaa.

- Heidän tarkoituksensa on yleensä vaihtaa raha pienempään. Väärennetyt setelit ovat pääasiassa viidenkympin seteleitä. Aina pitää muistaa, että ihmisen koskemattomuus on tärkeämpi kuin yhden väärennetyn setelin takaisinsaanti, muistuttaa Virtanen.

Vain törkeät väärennösyritykset pitää ottaa talteen

Aina pitää muistaa, että ihmisen koskemattomuus on tärkeämpi kuin yhden väärennetyn setelin takaisinsaanti.

Jari Virtanen

Turun Osuuskaupasta kerrotaan, että väärennettyjä seteleitä löytyy liikkeistä keskimäärin kerran kuukaudessa. Turvallisuuspäällikkö Olavi Kemiläinen sanoo, että myyjät neuvovat asiakkaita ottamaan yhteyttä pankkiin, jos setelintunnistin ei tunnista asiakkaan seteliä. Jos seteli on tökerö väärennös, niin silloin seteliä ei palauteta asiakkaalle.

- Kaikki yli kahdenkymmenen euron setelit pitää käyttää setelintunnistimessa. Jos "herjaava" seteli näyttää aidolta, niin se laitetaan vielä toiseen tunnistimeen, kertoo Kemiläinen.

Setelikin voi olla epäilty, kunnes toisin todistetaan

Rikosylikomisario Virtanen kertoo, että 20 prosenttia keskusrikospoliisin tutkimista seteleistä todetaan aidoiksi. Väärennettyjen setelien tutkiminen on hankalaa, sillä niiden alkuperää on usein vaikea selvittää.

- Setelit tulevat meille rahanlaskentakeskuksien kautta. Silloin on vaikeaa tietää, mistä liikkeestä seteli on peräisin, kertoo Virtanen.