1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Jypin bingo ei kannata - tilalle kaavaillaan ravintolaa

Vanhassa Tiilitalossa Jyväskylän Kävelykadulla jo 32 vuotta pyörinyt bingo ei enää kannata. Bingoa pyörittävä Jyp Juniorit Tuki ry etsii tiloille uutta käyttöä.

Wanhan Tiilitalon bingo on pyörinyt jo 32 vuotta. Enää bingo ei vedä kansaa. Kuva: Arvo Vuorela / Yle

Jyväskylän kaupunkirakennelautakunta päättää tänään Jyp Juniorit Tuki ry:n hakemasta anniskeluterassiluvasta. Yhdistyksen on tarkoitus vuokrata bingotilansa ravintolalle, ja terassin koetaan olevan välttämätön ravintolan toiminnalle. Terassi sijoittuisi yhdistyksen omistaman liikehuoneiston edustalle kulmittain Kävelykadun varteen ja Aren aukiolle.

Jyp juniorit Tuki ry:n puheenjohtaja Heikki Louhivaara sanoo, että vielä ei tiedetä, kuka ravintolatoimintaa pyörittäisi.

– Tila varmasti herättää kiinnostusta, sillä paikka on keskeinen Jyväskylässä. Kaikki vaihtoehdot ovat tällä hetkellä auki, mutta kyllä minusta tuntuu moraalisesti pikkuisen vieraalta ajatukselta, että junioriorganisaatio pyörittäisi siinä ravintolaa.

Kivijalkabingojen määrä on romahtanut

Louhivaaran mukaan kivijalkabingon suosio on hiipunut, eikä bingon tuotot enää riitä turvaamaan yhdistyksen ydintehtävää, Jyp Junioreiden tukemista. Louhivaara ei osaa vielä sanoa, milloin bingo loppuu.

– Tämä terassivaihtoehdon kartoittaminen on ensimmäinen vaihe siihen, miten saisimme enemmän tukea junioreille. Meillä on menossa myös muita vaihtoehtojen kartoituksia, mutta niitä on turha tuoda julkisuuteen tässä vaiheessa.

Kymmenen vuotta sitten Suomessa oli noin 360 kivijalkabingoa. Nyt niitä on jäljellä enää 18. Heikki Louhivaaran mukaan bingoraja siirtyy koko ajan pohjoisemmaksi. Aktiivisia bingokaupunkeja ovat vielä  Oulu ja Rovaniemi.

Keski-Suomessa säännöllinen bingo pyörii Vanhan Tiilitalon lisäksi Äänekoskella. Sunnuntaisin bingoa pelataan Saarijärven Kisasuojassa ja ravintola Vemmelsääressä Jyväskylän Pupuhuhdassa.

Italialainen onnenpeli

Onnenpeli bingo kehitettiin Italiassa jo 1530-luvulla. Sieltä se levisi Ranskaan 1700-luvun lopulla ja Yhdysvaltoihin 1900-luvulla. Tuolloin bingoa pelattiin pavuilla. Suomeen bingo saapui Ruotsista 1960-luvun lopulla.

Suomen arpajaislaki määrää, että bingovoittoina ei saa jakaa rahaa, vaan palkintojen on oltava tavaroita. Suosituimpia palkintoja ovat olleet lahjakortit, kodin elektroniikka, kahvi ja tietysti joulukinkku.

Bingohallien määrä alkoi laskea 2000-luvulla ja 2010 perinteisen bingon suosio laski entisestään, kun Veikkaus Oy aloitti nettibingon.

Pelaamisen ohella bingohalleissa käytiin solmimassa sosiaalisia suhteita. Nettibingo hyödyntää myös yhteisöllisyyttä. Internetbingoiltamissa luodaan suhteita paikasta riippumatta.