1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

F-Securen Hyppönen ei jäänyt yksin – useat tietoturvagurut boikotoivat RSA:ta

Suomen tunnetuin tietoturva-asiantuntija Mikko Hyppönen perui osallistumisensa tietoturvayhtiö RSA:n konferenssiin joulun alla. RSA:ta on syytetty yhteistyöstä NSA:n kanssa. Nyt esiintymisensä konferenssissa on perunut myös joukko muita alan huippuosaajia.

Kotimaan uutiset
F-Securen tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen
Yle

Uutistoimisto Reuters kertoi joulukuussa, että tietoturvayhtiö RSA käyttää tuotteissaan NSA:n tarjoamaa viallista satunnaislukugeneraattoria. Käytännössä tämä tarjoaa NSA:lle takaportin laitteisiin, joita RSA:n asiakkaat ovat pitäneet visusti salattuina. NSA maksoi RSA:lle yhteistyöstä 10 miljoonaa dollaria.

Uutisen jälkeen F-Securen tietoturva-asiantuntija, tutkimusjohtaja Mikko Hyppönen perui osallistumisensa RSA:n tietoturvakonferenssiin, joka pidetään Yhdysvalloissa San Franciscossa helmikuussa.

- Jatkoitte satunnaislukugeneraattorin käyttöä vuosia sen jälkeen, kun laajalti epäiltiin, että NSA on luonut siihen takaportin, Hyppönen kirjoitti avoimessa kirjeessä (siirryt toiseen palveluun) RSA:n johdolle.

Hyppösen oli tarkoitus luennoida konferenssissa otsikolla "Governments as Malware Authors", eli vapaasti suomennettuna "Valtiot haittaohjelmien luojina".

Tammikuun 8. päivä Hyppönen vielä tarkensi boikottia blogissaan, ja ilmoitti, ettei aio osallistua konferenssiin lainkaan. Hänen mukaansa myöskään F-Secure ei ole tapahtumassa mukana "luennoimassa, sponsorina tai näytteilleasettajana".

Boikotti levinnyt laajalle

RSA:n vuotuinen konferenssi on tietoturvallisuuden suurimpia tapahtumia, jossa alan huiput kohtaavat. Mikko Hyppönen ei kuitenkaan ole ainoa tietoturva-alan guru, joka ei tänä vuonna aio osallistua tapahtumaan.

Googlen turvallisuusasiantuntija Adam Langley vetäytyi konferenssista ja ilmoitti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun), että hänelle kyseessä on julkinen kannanotto. Aclun yksityisyysasiantuntija Christopher Soghoian ilmoitti hänkin Twitterissä, ettei aio osallistua tapahtumaan:

- Olen kyllästynyt odottamaan, että RSA tunnustaa totuuden NSA:han liittyen, mies kirjoitti. (siirryt toiseen palveluun)

Boikottiin ovat liittyneet myös Chromen turvallisuusinsinööri Chris Palmer, tietoturvatutkija Jeffrey Carr, Mozillan yksityisyysasiantuntija Alex Fowler, Atrediksen asiantuntija Josh Thomas ja Electronic Frontier Foundationin lakimies Marcia Hoffman.

Mikko Hyppönen kirjoittaa blogissaan, että seuraa ilolla alan muidenkin gurujen vetäytymistä tapahtumasta.

- En kuitenkaan näe itseäni boikotin johtajana. Minä tein, mitä minun täytyi. Muut tekevät omat päätöksensä.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi