1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Kaija Saariaho ja Matti Salminen Iitin musiikkijuhlien tähtivieraat

Musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Laura Mikkola toteaa, että sekä Saariahon että Salmisen tulo tapahtumaan on hänelle unelmien täyttymys. Kesäkuussa pidettävässä tapahtumassa kuullaan myös viimekesäiseen tapaan Beatles-musiikkia.  

kulttuuri
Iitin musiikkijuhlien ensimmäinen konsertti järjestetään Verlan tehdasmuseossa (arkistokuva vuoden 2006 konsertista).Yle / Raine Martikainen

Iiitin musiikkijuhlat pidetään 11.-14. kesäkuuta. Tapahtuman esiintyjäksi saapuu Sveitsistä basso Matti Salminen. Tapahtuman taiteellinen johtaja Laura Mikkola kertoo, että Salmisen saaminen musiikkijuhlille on unelmien täyttymys.

- Olen ottanut häneen säännöllisesti yhteyttä viimeiset kuusi vuotta. Ensi kesänä hänen aikatauluunsa sopii tulla Iittiin. Tämä on luksusta festivaalille, hehkuttaa Mikkola.

Matti Salminen esiintyy kolmessa eri konsertissa. Hän laulaa Iitin kirkossa ooppera-aarioita, puimalakonsertissa hän esiintyy yhdessä Pedro Hietasen kanssa ja hän on mukana myös Hiidenvuoren yökonsertissa.

- Matti Salminen innostui kovasti, kun kerroin mahdollisuudesta esiintyä yhdessä Pedro Hietasen kanssa! Millaista musiikkia siellä sitten kuullaan, on vielä salaisuus, nauraa taiteellinen johtaja Laura Mikkola.

Toinen tähtivieraista on säveltäjä Kaija Saariaho, joka puolestaan saapuu Iittiin Pariisista. Myös häntä Mikkola on toivonut Iitin musiikkijuhlille jo pitkään.

- Iitissä on oikeastaan joka kesä esitetty hänen teoksiaan, joten hänen tänne tulonsa on ihan huikeaa.

Yleisö pääsee tutustumaan säveltäjään paremmin haastattelutuokioissa, jotka järjestetään ennen Saariahon musiikista koostuvia konsertteja.

Beatlesia tänäkin vuonna

Ulkomaiset esiintyjät ovat tanskalainen Jakob Kullberg sekä japanilainen Kazutaka Morita.

- Kullberg on nuori tanskalainen sellisti, joka vaikuttaa paljon Ranskassa ja Norjassa. Morita puolestaan on lyömäsoittaja, joka oli täällä jo viime vuonna ja sai paljon faneja itselleen.

Iitin musiikkijuhlat käynnistyy Verlan tehdasmuseossa Beatles-musiikilla, jota siellä kuultiin jo viime kesänä. Musiikin sovittaa Teppo Ali-Mattila.

- Beatles-korsertit olivat niin suosittuja, että päätimme järjestää ne uudelleen. Konserteissa kuullaan viime kesän suosituimpia kappaleita sekä uusia sovituksia. Siinäkin konsertissa on luvassa yllätyksiä, lupaa Iitin musiikkijuhlien taiteellinen johtaja Laura Mikkola.

Lue seuraavaksi