1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Sisäilma-asiantuntija Turun viherkasvikiellosta: Hätävarjelun liioittelua - katso video

Ympäristön liiallinen siivous tai saneeraus ei ole ihmiselle hyväksi. Altistuminen monipuolisille mikrobeille vähentää riskiä sairastua allergisiin sairauksiin.

Kerttulin lukion rehtori Tapio Laine kantaa viherkasvia.

Työterveyslaitos kummastelee Turun päätöstä poistaa viherkasveja kouluista. Työterveyslaitoksen mukaan viherkasvista on ilmanlaadulle enemmän hyötyä kuin haittaa.

Turun kasvatus- ja opetustoimi on määrännyt viherkasvit poistettaviksi niistä kouluista, joissa on valiteltu huonoa ilmanlaatua. Asiasta kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Sisäilmaongelmat ovat yleisiä toimistoissa ja julkisissa tiloissa kuten kouluissa ja päiväkodeissa. Työterveyslaitoksen professori Kari Reijula kuitenkin sanoo, ettei kosteus- ja homevaurio-ongelmia ratkaista viherkasveja poistamalla.

Kosteus- ja homevaurio-ongelmia ei ratkaista viherkasveja poistamalla.

Kari Reijula

- On hätävarjelun liioittelua saneerata kasvit sisätiloista. Kasveilla on tutkitusti ihmisille hyödyllisiä vaikutuksia. Ne puhdistavat sisäilmaa ja poistavat hiilidioksidia ja muitakin epäpuhtauksia. Viherkasvit ovat myös mielelle eduksi.

Muutamissa Turun kouluissa on vaihdettu mullassa viihtyvät kasvit muun muassa vesikasvatusjärjestelmiin mullan mikrobien pelossa.

- Työterveyslaitoksen vuosikymmenien tutkimuksessa on todettu, että oikein ja hyvin hoidettujen viherkasvien multa ei toimi mikrobien lähteenä, sanoo Reijula.

- Ei ole siis riskiä, että kasvien kanssa samoissa tiloissa työskentelevät ihmiset olisivat riskissä sairastua, mahdollisesti tilanne on jopa päinvastainen.

Työympäristössä vilisee yleensä mikrobi poikineen.

- Raivosiivous tai raivosaneeraus ympäristön hygienian parantamiseksi ole ihmiselle terveellistä. Altistuminen monipuolisille mikrobeille vähentää riskiä sairastua muun muassa allergisiin sairauksiin, tietää Kari Reijula.

Sisätiloja ei saa saneerata steriileiksi

Professori Reijula ei usko, että luokkaympäristöön tuoduilla huonekaluilla ja matoilla olisi merkitystä sairastumiseen.

- Kosteus ja homevauriot ovat yleisiä julkisissa rakennuksissa. Vauriot eivät kuulu rakennuksiin ja ne pitää korjata. Sen tulisi mielestäni riittää siihen, että ihmisten on turvallista ja terveellistä työskennellä näissä tiloissa, muistuttaa Kari Reijula.

Raivosiivous tai raivosaneeraus ympäristön hygienian parantamiseksi ei ole ihmiselle terveellistä.

Kari Reijula

Työterveyslaitos haluaa lähettää terveiset Suomen kouluille, kodeille ja julkisille laitoksille.

- Rakennukset kannattaa katselmoida, kosteus- ja homevauriot korjata, mutta ei mennä ääripäähän saneeraamaan sisätiloja turhan steriileiksi.

Turun käytännön kaltaiset ratkaisut ovat professorin mielestä yleensä ylireagointia.

- Se on merkki siitä, ettei oikein olla varmoja mistä on kysymys ja mitä ollaan korjaamassa, sanoo Reijula.