Kalastusalukset huudattivat sumutorviaan Costa Concordia -ristelijän kaatumisen toisena vuosipäivänä

Vuosipäivänä kunnioitetaan turman uhreja, mutta päivällä myös osoitettiin mieltä varustajayhtiötä vastaan. Protestoijien mielestä varustamo on pääsemässä liian helpolla.

Ulkomaat
Italian rannikkovartioston veneeltä lasketaan Costa Concordian vierelle muistoseppele sen turman kaksivuotispäivänä 13. tammikuuta Giglion saaren edustalla.
Italian rannikkovartioston veneeltä laskettiin Costa Concordian vierelle muistoseppele sen turman kaksivuotispäivänä 13. tammikuuta Giglion saaren edustalla.Claudio Giovannini / EPA

Italiassa Giglion saaren rantaan kaatuneen Costa Concordia -risteilyaluksen turman muistopäivä alkoi maanantaina aamumessulla kirkossa, jonne onnettomuudesta pelastuneet pääsivät lämmittelemään tammikuisena yönä kaksi vuotta sitten.

Grossetossa oikeustaloksi muutetussa teatterissa järjestettiin päivällä hiljainen hetki uhrien muistoksi. Päivän päätteeksi marssittiin kynttiläkulkueena Gigliossa ja kalastusalukset huudattivat sumutorviaan turmahetkellä, illalla ennen kymmentä paikallista aikaa.

Rakennuksen eteen kokoontui päivällä joitakin kymmeniä mielenosoittajia, joiden mielestä varustajayhtiö on pääsemässä turmasta liian helpolla, kun vastuu on kapteeni Francesco Schettinon kontolla. Häntä syytetään haverin aiheuttamisesta ja laivasta poistumisesta, ennen kuin matkustajat olivat turvassa.

Asianajaja Massimiliano Gabrielli, joka edustaa osaa turmalaivalla olleista matkustajista, sanoo, että Costa Crociere -varustamon aluksilla on yleisiä turvallisuuspuutteita.

– Tämä oikeudenkäynti on osoittanut, että matkustajien turvaksi tarkoitetut järjestelmät eivät aluksella toimineet, Gabrielle arvioi uutistoimisto Ansalle.

Hylky hinataan rannasta alkukesällä

Oikeudenkäynnissä Schettino on ainoa syytetty, sillä muut eli neljä miehistön jäsentä ja varustamon turvallisuusyksikön johtaja neuvottelivat tuomioistaan sopimuksen. Ne ovat enimmillään miltei kolme vuotta vankeutta.

Costa Crociere on myöntänyt osavastuun turmasta siltä osin, että Schettino ja muut neljä tuomittua miehistön jäsentä olivat yhtiön palveluksessa. Varustamo on määrätty maksamaan miljoonan euron sakot.

Costa Concordia kaatui riutalle ohittaessaan Giglion liian läheltä. Aluksessa oli 4 229 ihmistä, joista 32 kuoli. Yhden ruumis on jäänyt kateisiin.

Alus saatiin syyskuussa käännettyä pystyyn, ja meren rauhoittuessa kesän tullen hylky on määrä hinata pois. Viisi italialaista satamaa kilpailee hylyn paloittelusta, ja urakkaa tavoitellaan myös Turkista, Ranskasta ja Kiinasta. Operaatio on matkustajalaivojen historiassa kaikkien aikojen suurin.

Lähteet: AP, AFP