Sharon haudattiin maatilalleen – muistopuheissa ylistettiin häntä mutta sivuttiin myös virheitä

Israelin entinen pääministeri laskettiin sotilaallisin menoin haudan lepoon kotitilalleen lähelle Gazaa. Sieltä laukaistiin kaksi rakettia pian hautajaisten jälkeen.

Ulkomaat
Israelin armeijan upseerit laskevat Ariel Sharonin arkun hautaan.

Israelin entinen pääministeri Ariel Sharon on haudattu kotitilalleen Etelä-Israeliin, jonne valtion sinivalkoiseen lippuun kiedottu arkku vietiin saattueessa maanantaina iltapäivällä. Sitä ennen arkku oli parlamenttitalon eli knessetin edessä Jerusalemissa, jossa kansalaiset saivat käydä jättämässä jäähyväisensä. Sisällä knessetissä pidettiin aamupäivällä hiljainen hetki.

Maatilallaan Sharon laskettiin hautaan sotilaallisin menoin. Haudalla hänen poikansa Gilad lausui muistosanat, joissa hän sanoi isänsä tehneen toistuvasti mahdottomasta mahdollista. Siten syntyvät legendat, ja siten luodaan kansallinen eetos, Gilad Sharon sanoi.

Muissa muistopuheissa Sharonia ennen muuta ylistettiin pelottomaksi soturiksi ja rohkeaksi johtajaksi, joka omisti elämänsä Israelin puolustamiselle.

Yhdysvaltain varapresidentti Joe Biden jätti jäähyväiset sekä maansa että itsensä puolesta: hän puhui vuosikymmeniä kestäneestä ystävyydestä ja sanoi, että Sharonin kuolema tuntui omaisen menettämiseltä.

"Vain historia voi arvioida Sharonin"

Muistotilaisuuteen osallistuivat myös muun muassa Britannian entinen pääministeri Tony Blair, Tšekin pääministeri Jiří Rusnok, Australian ja Saksan ulkoministerit ja diplomaattitason edustaja Egyptistä. Israelin ulkoministeriön julkaiseman luettelon perusteella paikalla ei ollut muiden Lähi-idän, Afrikan tai Latinalaisen Amerikan maiden edustajia.

Ihmisiä Ariel Sharonin muistotilaisuudessa Israelin parlamentin edustalla.
Ihmisiä Ariel Sharonin muistotilaisuudessa Israelin parlamentin edustalla Jerusalemissa 13. tammikuuta.Amos Ben Gershom / Israelin hallituksen lehdistötoimisto / EPA

Muistopuheissa ei suoraan kajottu siihen, että palestiinalaisille ja arabimaissa Sharon oli hyvin vihattu mies, ei vähiten Libanonin 1980-luvun sodan veristen ylilyöntien takia. Blair sivusi asiaa sanomalla, että Sharon jätti jälkeensä myös tuhoa, ja Biden myönsi hänen tehneen virheitä.

Biden kuitenkin korosti, että vain historia voi arvioida miehen, joka "eli monimutkaisina aikoina hyvin monimutkaisella seudulla".

Pian hautajaisten jälkeen Gazan palestiinalaisalueelta ammuttiin kaksi rakettia lähelle Sharonien maatilaa. Israelin tiedotusvälineiden mukaan raketit putosivat vahinkoa aiheuttamatta muutaman kilometrin päähän tilasta.

Israelin asevoimat vastasi raketteihin tekemällä kaksi ilmaiskua Keski- ja Etelä-Gazaan. Turvallisuuslähteiden mukaan kohteina olivat Islamilainen Jihad -järjestön harjoitusleirit. Toisessa iskussa haavoittui lievästi yksi lapsi, kertovat palestiinalaisten sairaalalähteet.

Lähteet: AP, Reuters, AFP