Keinonenä haistoi jo syövän - nyt se haistelee markkinoita

Syksyn aikana varmistui, että elektroninen nenä havaitsee syöpäsolujen hajun virtsasta. Tulevaisuudessa siintää teknologian liittäminen mobiililaitteisiin.

talous
Mittauskammio ja tunnistinyksikkö
Niku Oksala

Tamperelaisvetoinen keinonenähanke tähtää nyt teknologian kaupallistamiseen ja keventämiseen.

Syksyn aikana saatiin rohkaisevia tuloksia siitä, että keinonenä havaitsee syöpäsolujen hajun. Sairastuneen virtsaa tutkimalla kävi myös ilmi, että haju muuttuu syöpähoitojen tehotessa.

Tampereen yliopiston ja Tampereen teknillisen yliopiston yhteishankkeessa on myös käyty keskusteluja eri yritysten kanssa elektronisen nenän liittämisestä esimerkiksi mobiililaitteeseen.

Laboratorion ulkopuolella vaikeampaa

Vielä on kuitenkin matkaa siihen, että keinonenä saadaan yleiseen käyttöön, sanoo dosentti Niku Oksala Tampereen yliopistosta.

Näemme varmasti paljon esimerkiksi tehostettua todellisuutta.

Niku Oksala

– Uskoisin, että kuluu vielä usempi vuosi, ennen kuin pääsemme näyttämään, että menetelmä toimii laajassa väestöotoksessa.

– Nythän rajauksena on se, että hankkeessa tutkitut potilaat ovat jo valikoituneet erittäin tarkalla seulalla. He ovat olleet hoidettavana erikoissairaanhoidossa. Kun mennään laajemmalle väestötasolle ja näytteen voi antaa kuka tahansa, mukana on paljon tuloksia häiritseviä tekijöitä, Niku Oksala sanoo.

Uusia prototyyppejä tulossa

Menestyksekkäät syöpäsolututkimukset eivät yllättäneet tutkijoita.

– Olimme jo saaneet soluviljelmistä samankaltaisia hyviä tuloksia. Seuraavaksi rakennamme uusia, samalla periaatteella toimivia prorotyyppejä, jotka ovat kevyempiä ja kannettavia. Niistä tulee tietoa ensi syksynä, Oksala kertoo.

Tulevaisuudessa on luvassa lisää uusia teknologioita, jotka perustuvat aistimiseen - mutta huomattavasti ihmistä tehokkaammin.

- Näemme varmasti paljon esimerkiksi ns. tehostettua todellisuutta. Autonkuljettajan näkökenttään voidaan visualisoida uhkia ajotilanteessa, ja kuuloaistia voidaan tehostaa uhkien havaitsemiseksi, Niku Oksala sanoo.