Hyppää sisältöön

Lasten- ja nuortenkirjapalkinnot teoksille nuorten pelihimosta ja geokätköilystä

Topelius- ja Arvid Lydecken -palkituissa kirjoissa korostetaan ystävyyden merkitystä.

Karisto tunnetaan muun muassa kotimaisesta lastenkirjallisuudesta ja dekkareistaan. Kuva: Kirsi Matson-Mäkelä / Yle

Nuortenkirjoille jaettavan Topelius-palkinnon on saanut Jyri Paretskoi teoksella Shell's Angles. Lastenkirjoille annettavan Arvid Lydecken -palkinnon on puolestaan saanut Johanna Hulkko kirjalla Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus.

Palkinnot jakaa Suomen Nuorisokirjailijat ry ja kummankin palkinnon suuruus on 2014 euroa.

Jyri Paretskoin Shell's Angles -kirja saa palkintoraadilta kehuja ajankohtaisista teemoista, joita ovat perheväkivalta, nuorten pelihimo ja alkoholin käyttö.

Raadin mukaan Paretskoi menee kirjassaan taitavasti teini-ikäisten nuorten ja etenkin poikien mielenmaisemaan. Kirja korostaa ystävyyden merkitystä, parhaimmalle kaverille voi ja uskaltaa kertoa kipeimmistäkin asioista.

Topelius-palkinto on maamme vanhin lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinto, joka perustettiin jo vuonna 1946. Nykyisin se jaetaan nuortenkirjalle.

Seikkailun täyteinen kirja geokätköilystä

Arvid Lydecken -palkinnon saanutta Johanna Hulkon teosta palkintoraati piti jännittävänä ja hauskalla huumorilla sävytettynä kirjana. Geoetsivät ja rahakäärön arvoitus on raadin mukaan lastenromaaniksi tapahtumarikas, ainonoloinen ja uskottava.

Kirja vie lukijansa geokätköilyn maailmaan, joka on täynnä seikkailuja. Kirjan teemoina ovat ystävyys ja luottamus. Kirjassa tulevat esille myös erilaiset perhesuhteet. Päähenkilön kahden isän taloutta ei korosteta, vaan se käsitellään hienovaraisesti, luonnollisena asiana.

Arvid Lydecken -palkinto on perinteinen lastenkirjapalkinto, jota on jaettu 1960-luvulta lähtien. Se myönnetään vuosittain korkeatasoisesta lastenkirjasta.

.
.