Lähes sata lääkäriä ja hoitajaa menetti ammattioikeutensa – useimmiten syynä päihteet

Aiempaa useamman terveydenhuollon ammattihenkilön ammatinharjoittamisoikeus poistettiin tai sitä rajoitettiin viime vuonna. Ammattioikeuksiin puuttuminen on yli kaksinkertaistunut viidessä vuodessa.

Kotimaa
Stetoskooppi ja lääkäri.
Tommi Parkkinen / Yle

Lähes sata terveydenhuollon ammattilaista menetti ammattioikeutensa viime vuonna, kertoo sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvira. Suurin osa oli lääkäreitä, mutta joukossa oli myös hoitajia. Ammattioikeuksiin puuttumiseen syynä oli useimmiten päihde- ja/tai lääkeriippuvuus.

Valviran mukaan näin on ehkäisty lukuisten potilaiden potilasturvallisuuden vaarantuminen. Päihde- ja lääkeongelmat ovat selvä riski potilasturvallisuudelle.

Valviran terveydenhuollon ammattihenkilöiden valvontalautakunta teki viime vuonna kaikkiaan 209 päätöstä, jotka koskivat 194 terveydenhuollon ammattihenkilöä. Määrä on yli kaksinkertaistunut viidessä vuodessa.

Ammattioikeudet poistettiin tai ammattinimekkeen käyttö kiellettiin 97 henkilöltä. Ammatinharjoittamisoikeutta rajoitettiin 67:ltä ja kirjallinen varoitus annettiin 31 henkilölle. Päätökset koskivat useimmin hoitohenkilöstöä. Yli puolessa päätöksistä oli kysymys hoitohenkilökuntaan kuuluvasta henkilöstä, ja 80 päätöksessä lääkäristä.

Valvira arvioi, että ammattioikeuksiin puututaan yhä useammin, koska omavalvonta on parantunut. Työnantajat eivät enää katso ongelmia läpi sormiensa, vaan niistä ilmoitetaan entistä herkemmin valvontaviranomaisille.