"Käytössänne oleva Visa-kortti uusitaan turvallisuussyistä"

Luottokortteja uusitaan herkästi, jos on pienintäkään syytä epäillä, että kortin tiedot ovat päätyneet vääriin käsiin.

Kotimaa
Mies maksaa ostoksiaan pankkikortilla.
Trond H. Trosdahl / Lehtikuva

"Käytössänne oleva Visa-kortti uusitaan turvallisuussyistä. Kortin tiedot ovat mahdollisesti vaarantuneet tietomurron yhteydessä." Kun postilaatikosta tipahtanut kirje sisältää tällaisen viestin, kortinhaltija luonnollisesti huolestuu. Mitä ihmettä on tapahtunut, ja miksi tällaisesta asiasta ilmoitetaan kirjeellä eikä nopeammalla tavalla?

- Seuraamme kortin käyttöä globaalisti, ja jos saamme sitä kautta tiedon, että korttitiedot ovat mahdollisesti joutuneet vääriin käsiin, kortti suljetaan ja uusitaan ennakoivana toimenpiteenä, sanoo palvelutuotannon johtaja Jukka Ruotsalainen Nets Oy:stä.

Esimerkiksi pari vuotta sitten Suomessa tuli julkisuuteen tieto bensapumppujen maksulaitteisiin asennetuista lukulaitteista.

- Tällainen tilanne saattaa olla taustalla, kun kortteja suljetaan, vaikka ei ole varmaa tietoa, onko niitä vielä käytetty väärin. Nämä ovat ennakoivia sulkemisia.

Alhainen ja korkea riski

Nets Oy:n palvelutotannon johtajan Jukka Ruotsalaisen mukaan alhaisen riskin tilanteessa luottokortin haltijalle tiedotetaan mahdollisesta tietomurrosta kirjeellä ja kortti suljetaan noin kuukauden kuluttua tiedon lähettämisestä.

- Jos meillä on tieto siitä, että korttia on jo käytetty väärin, se suljetaan tietysti heti ja kortin omistajalle ilmoitetaan asiasta nopeasti.

Ruotsalaisen ohjeet kortinhaltijoille ovat tutut.

- Talonpoikaisjärkeä kannattaa käyttää. Tunnusluku ja kortti säilytetään eri paikassa, kortin sulkunumero talteen kännykkään ja perushuolellisuus.