1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. media

Vetävä otsikko, kiinnostava uutinen – tätä nuoret lukevat

Nuoret eivät ole hylänneet uutisia, he vain lukevat niitä netissä. Tutkimusten mukaan suomalaisnuoret ovat hyvinkin perillä maailman tapahtumista. Mielikuvat median luotettavuudesta ja uutisten kiinnostavuus eivät kulje käsi kädessä.

Kuva: Hanna Lumme

Netti kuuluu arkeen valtaosilla nuoria – ja nettiin kuuluvat myös uutiset. Vaikka toisinaan nuoria kritisoidaan siitä, etteivät he olisi perillä maailman tapahtumista, tutkimustulokset todistavat toisin.

– Nuoret ovat siirtyneet verkkoon, mutta se ei suinkaan tarkoita perinteisten uutisten hylkäämistä, kertoo tutkija Janne Matikainen Helsingin yliopistosta.

Sen sijaan uutisten lukemisen tapa on netin myötä saattanut muuttua. Matikaisen mukaan netissä saatetaan lukea lähinnä uutisotsikoita ja klikkailla niistä kiinnostavimpia linkkejä.

Kaiken kaikkiaan myös Nuorisotutkimusverkoston erikoistutkija Annikka Suoninen on tyytyväinen suomalaisnuorten uutisintoon.

– Kansainvälisissäkin vertailuissa suomalaiset nuoret seuraavat uutisia paljon. Täällä luetaan myös ulkomaanuutisia, kun taas monissa maissa ollaan hyvinkin nurkkakuntaisia.

Suonisen mukaan lapset ja nuoret lukevat tai ainakin selailevat myös paperilehteä. Usein printtiversiosta kuitenkin luovutaan silloin, kun muutetaan kotoa pois. Samaa todistaa Sanomalehtien liiton teettämä selvitys

– Jopa nuorimmista ikäryhmistä yli puolet lukee paperilehteä. Printin rinnalle ja osittain korvaajiksi ovat tulleet tietokoneet sekä mobiili- ja lukulaitteet. Digitaalisten palveluiden kasvu on ollut todella nopea, kertoo Sirpa Kirjonen Sanomalehtien liitosta.

Sosiaalinen media ja iltapäivälehdet suosituimpia

Vaikka paperisen sanomalehden suosion lasku on ollut Suomessa yllättävän hidasta, internetin suosion kasvua ei kiellä kukaan. Mediakasvatusseuran viime vuoden lopulla julkaistussa raportissa (siirryt toiseen palveluun)todetaan, että vasta parin viime vuoden aikana netin suosiossa on tapahtunut varsinainen käänne. Vielä vuonna 2009 televisio oli nuorten suosituin media, nyt se on netti.

Useat tutkimukset todistavat, että netissä liikutaan eniten Facebookissa, YouTubessa ja Irc-Galleriassa. Suomessa uutissivustoista ehdottomasti suosituimpia ovat iltapäivälehtien verkkosivut.

Esimerkiksi Sosiaalinen media ja nuoret 2013 -tutkimuksen (siirryt toiseen palveluun)mukaan noin 18-vuotias suomalainen käyttää sosiaalisen median palveluita 14–18 tuntia viikossa. 20 käytetyimmästä palvelusta vain kaksi on uutismedioita: iltalehti.fi ja iltasanomat.fi.

Myös tutkijat Janne Matikainen ja Annikka Suoninen kertovat, että etenkin nuoret lukevat uutisensa tai uutisotsikot iltapäivälehtien verkkosivuilta – ilmaiseksi.

Luotettavuus ei tuo klikkauksia

Vaikka iltapäivälehdet ovat ehdottomasti suosituin uutiskanava, niihin ei luoteta kovinkaan paljon. Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreen selvityksen mukaan iltapäivälehtiin luotetaan uutismedioista vähiten. Luotettavimpina pidetään Yleä, STT:tä ja MTV:tä. Luvut ovat suunnilleen samat kaikkien ikäluokkien kesken.

Tutkija Janne Matikainen toteaa, että luottamuskyselyt eivät kerro sitä, mikä kiinnostaa ihmisiä. Hänen mukaansa lukijat kaipaavat omaa elämäänsä koskettavia uutisia.

– Iltapäivälehdet tarjoavat päivän puheenaiheita ja tietenkin viihdettä, joita me kaikki kaipaamme. Luottamus on ollut tärkeä erityisesti medialle, ja perinteisesti on ajateltu, että mediaan pitää voida luottaa. Voi kuitenkin olla, että ei-niin-luotettava-media kertoo jotakin sellaista, joka on minulle tärkeämpää kuin luotettavan median uutinen.

Onnettomuudet ja julkkikset kiinnostavat

Erikoistutkija Annikka Suonisen mukaan nuoret paneutuvat sellaisiin asioihin, jotka kiinnostavat heitä. Eniten nuoria kiinnostavat uutiset, jotka ovat lähellä itseä, kuten oman paikkakunnan tapahtumat.

– Lisäksi tietenkin nämä suuret uutistapahtumat ja katastrofit kiinnostavat yleensä politiikkaa ja taloutta enemmän. Toki löytyy niitäkin nuoria, jotka ovat tosi kiinnostuneita esimerkiksi taloudesta.

Suurtapahtumat, onnettomuudet, julkkikset ja urheilu ovat tutkimusten mukaan suosituimpia uutisaiheita kaikenikäisten kesken.