Kokenut hydrologi tunnisti järven spagetti-ilmiön supoksi, mutta kuka antoi käskyn jonoon järjesty?

Nauhaspagetin näköiseksi muuttunut jääkiteinen lumi järvivedessä loksautti suun auki myös Suomen ykköshydrologilta Esko Kuusistolta. Pintaveden alijäähtymisestä johtuva ilmiö on hänelle tuttu, mutta lumen asettautumista jonoon spagettimaiseksi massaksi ei ole aiemmin havaittu.

sää
Hyytynyttä lunta Tuuloksen Suolijärvessä
Vesa Kaloinen

– Onpahan melkoinen keitos! taivastelee Suomen Ympäristökeskuksen johtava hydrologi Esko Kuusisto. Kuusisto on väitellyt tohtoriksi hydrologian alalta ja kirjoittanut ja toimittanut useita alan teoksia ja julkaissut satoja kirjoituksia.

Kuusisto tunnistaa spagettimaiseksi kiertyneen luonnonilmiön virtaavan veden ilmiöksi, joka tunnetaan suppo-nimellä.

Pintavesi alijäähtyy. Muutama sadasosa-aste miinusta riittää. Suppokiteitä syntyy vedessä olevien hiukkasten ympärille

Esko Kuusisto

– Kyllä sen suppoa eli hyydettä pitää olla, jos se on kouratuntumalla lumen kaltaiseksi todennettu. Suppo on lähinnä virtaavan veden ilmiö ja ongelma. Sitähän voi kovalla pakkasella muodostua jokeen satoja, jopa tuhansia tonneja, ja se voi nostaa vedenpintaa muutamassa tunnissa metritolkulla, Kuusisto tietää.

Lumisade vain tehosti alijäähtymistä

Kamerallaan erikoisen luonnonilmiön ikuistanut hämeenlinnalainen Vesa Kaloinen kertoi Ylelle kauhoneensa järvestä spagettimassasta veden ja jääkiteen sekaista lunta ja tehneensä siitä lumipalloja.

Supon esiintymisestä järvissä ja meressä on Kuusiston mukaan havaintoja myös Suomesta. Supon muodostumiseen tarvitaan juuri oikeanlaiset olosuhteet eli sopiva lämpötila.

– Pintavesi alijäähtyy, muutama sadasosa-aste miinusta riittää. Suppokiteitä syntyy vedessä olevien hiukkasten ympärille. Satava lumi voi tehostaa prosessia ja voimistaa alijäähtymistä.

Suppoalkiot, jonoon järjesty!

Mutta Suolijärven supon muoto ihmetyttää Kuusistoa.

– Miten ihmeessä suppo on järjestäytynyt spagetiksi? Tästä voin esittää vain arvailuja. Joessa se on (yleensä) epämääräistä massaa, möykkyjä, joiden välissä voi olla virtauskanavia.

– Tuo spagettien lievä mutkittelu ja lähes yhdensuuntainen asettuminen vastaavat hyvin järven pintavirtauskenttää. Mutta kuka on antanut suppoalkioille komennon "jonoon järjesty"? Sitä en osaa sanoa, myöntää hydrologi Esko Kuusisto.

Hänen mukaansa suomalaisessa jääsanastossa tunnetaan entuudestaan erikoinen "pannukakkujää". Kuusiston mielestä sinne voidaan jatkossa lisätä myös spagettijää.