Eteläsavolainen pesäpallo kurimuksessa - valopilkkuna MäVin mahdollinen paluu miesten sarjoihin

Juvan Pesiksen luovuttua paikastaan suomensarjassa, ensi kesänä eteläsavolaisjoukkueet mittaavat paremmuuttaan alimmalla mahdollisella sarjatasolla.

Juva
Pesäpallo.
YLE

Toukokuussa 1996 Juvan "sinisellä laguunilla" riiitti väkeä ja tunnelma oli tiheä. Miesten Superpesikseen noussut Juvan Pallo vei avausjakson ottelussa Kiteen Palloa vastaan ja sen kunniaksi nostettiin lippu salkoon: juvalainen pesäpallo uhkui voimiensa tunnossa.

Kesällä 2014 katsomossa on todennäköisesti huomattavati väljempää. Juvan Nuorisopesis luopui paikastaan suomensarjassa ja pelaa ensi kesänä maakuntasarjaa.

– Syksyllä jouduttiin tekemään tällainen päätös. Ei ollut omia miehiä kuin neljä ja se ei oikein riitä, toteaa Juvan Nuorisopesiksen puheenjohtaja Tuukka Martikainen.

Viime kesänä juvalaisseura teki yhteistyötä Imatran Pallo-Veikkojen kanssa ja sai pelaajia Imatralta. Tulevana kesänä IPV:lla on oma joukkue suomensarjassa, eikä apuja enää sieltä suunnalta olisi tulossa.

– Meillä on tässä nyt juvalaisia pelaajia mukana. Pelataan nyt pari kesää ihan rauhassa maakuntasarjaa ja kasvatetaan näitä juniori-ikäisiä pelaajia isompiin peleihin, toteaa itsekin pelaamista jatkava Martikainen.

Pesäpallon suomensarjan itälohkosta on tulossa ensi kesänä tynkäsarja, sillä paikastaan jo luopuneen Juvan lisäksi myös Joensuun Mailan kakkosjoukkue pohtii vielä sarjaan lähtöä, samoin kuten jyväskyläläinen Lohi-Pesis.

"Juniorityö on täällä unohdettu aika moneksi vuodeksi"

Juvan Pallon retki Superpesikseen kesti kaksi kautta (1996-1997). Sen jälkeen perinteikäs Juvan Pallo on ehditty haudata ja Juvalla on pelattu pesäpalloa Juvan Nuorisopesiksen lipun alla. Miesten edustusjoukkue tosin kulkee nimellä Juvan Pesis. Suomensarjasta luopunut seura on hakenut kerran aikaisemminkin tällä vuosituhannella vauhtia maakuntasarjasta.

– Juniorityö on unohtunut välillä mutta siihen nyt panostetaan, toteaa Tuukka Martikainen.

Etelä-Savossa pesäpallo on 2000-luvulla valahtanut marginaalilajiksi. Kun vielä 1990-luvun puolivälissä miesten joukkueet löytyivät vielä mm. Joroisista, Kerimäeltä, Puumalasta, Rantasalmelta, Sulkavalta ja jopa Virtasalmelta, saadaan joukkueet nykyään kasaan ainoastaan muutamalla paikkakunnalla.

– On sitä viestiä tullut, että pitäkää nyt edes te joukkue pystyssä. Ja on tullut toiveita, että lähdettäisiin tekemään yhteistyötä Puumalan, Rantasalmen ja Sulkavan seurojen kanssa lajin elvyttämiseksi, kertoo Tuukka Martikainen.

MäVi tekemässä paluun

Etelä-Savosta miesten pesäpallosarjoissa on Juvan lisäksi pelannut viime vuosina myös Punkaharjun Urheilijat. Ensi kesänä maakuntasarjaan on tekemässä paluuta myös kaksi kesää miesten sarjoista poissa ollut Mäntyharjun Virkistys.

– Hyvin todennäköisesti ollaan mukana mutta ei olla vielä ilmoittautumista sarjaan tehty, kertoo Mäntyharjun Virkistyksen kehittämispäällikkö Markus Herranen.

– Syksyllä jäätiin siihen puheeseen, että eiköhän sitä ensi kesänäkin pelata. Olisihan se hyvä jos tulisi uusia joukkueita mukaan, toteaa Tommi Siitonen Punkaharjun Urheilijoista.

Lohkojako on vielä varmistamatta mutta mahdollisesti eteläsavolaisten lisäksi paikallisväriä lohkoon on tuomassa myös Puurtilan Kisa-Pojat Varkaudesta. Lisäksi mukana ovat todennäköisesti ainakin Kesälahti ja Kitee.

– Se helpotti meilläkin porukan kasaamista, että on lyhyet pelimatkat ja sopivasti pelejä, toteaa Juvan Nuorisopesiksen puheenjohtaja Tuukka Martikainen.