1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Jyväskylä-ratikka liikenteeseen toukokuussa

Ystävyyskaupunkitoiminta ei ole enää valtuuskuntien vierailuja ja kaupunkien viirien vaihtoa. Jyväskylän saksalainen ystävyyskaupunki Potsdam nostaa ystävyyden tasoa. Kaupungissa vihitään toukokuussa käyttöön uusi raitiovaunu. Ratikan nimeksi tulee Jyväskylä.

Kotimaan uutiset
Vihreävalkoinen Opole Tram raitiovaunu pysäkillä Potsdamissa Saksassa.
Puolan ystävyyskaupunki Opolen mukaan nimetty raitiovaunu Potsdamissa. Samanlainen ratikka saa toukokuussa nimen Jyväskylä.VIP Potsdam

156 000 asukkaan Potsdamissa on jo aiemmin vihitty käyttöön raitiovaunut puolalaisen Opolen, sveitsiläisen Lucernen ja saksalaisen Bonnin ystävyyskaupunkien nimillä. Toukokuussa on Jyväskylä-ratikan vuoro.

Juhlavieraaksi raitiovaunun vihkijäisiin Potsdamiin matkaa kaksi eri ikäistä opiskelijaryhmää Jyväskylästä. Ikääntyvien yliopiston saksan kielen opettaja Petra Linderoos matkaa Saksaan kahdentoista seniorioppilaan kanssa 2.- 7. toukokuuta.

– Potsdamin Jyväskylä-seura on jo vuosia kutsunut jyväskyläläisryhmää vierailulle. Olen luvannut monta kertaa lähteä ja nyt matka toteutuu juhlavasti, iloitsee Linderoos. Hän on myös Jyväskylän suomalais-saksalaisen yhdistyksen puheenjohtaja.

Ei ole pelkästään vaan poliitikoita

Petra Linderoos

Potsdamiin matkaa myös Jyväskylän Yliopiston Kielikeskuksen nuorempi opiskelijaryhmä lehtori Joachim Bögerin johdolla. 16 hengen ryhmän päämatkakohde on Berliini ja sattumalta samalle matkalle mahdollistui lenkki Potsdamin ratikkajuhlaan.

– Minusta se idea on mukava, että nuoret ja vanhat ihmiset ovat paikalla, ei ole pelkästään vaan poliitikoita, sanoo Petra Linderoos.

Ratikalla vaihtuva reitti

Jyväskylä-ratikalle ei tule Potsdamissa vakioreittiä, vaan se huristelee kaikilla seitsemällä reitillä. Raitiovaunussa Jyväskylän nimi näkyy keulassa, sivuilla ja sisällä kuvina ja infoteksteinä, kertoo Isabell Schölzel Potsdamin PR- ja markkinointiosastosta.

Raitiovaunu kaikille seitsemälle ystävyyskaupungille

Isabell Schölzel

– Nimetyillä raitiovaunuilla haluamme kunnioittaa ystävyyskaupunkejamme ja tavoitteenamme on, että meillä olisi raitiovaunu kaikille seitsemälle ystävyyskaupungille, kertoo Schölzel.

– Hienoa, että kaksi jyväskyläläistä ryhmää tulee vihkiäisjuhlaan Potsdamiin. Aiomme laulaa saksalaisia ja suomalaisia lauluja yhdessä ja pormestarimme Jann Jakobs puhuu kaupunkien suhteista ja yhteistyöstä.Haluamme kutsua paikalle myös Jyväskylän johtajan Markku Anderssonin, mutta emme ole tehneet sitä vielä.

Vihkiäisjuhla huipentuu kiertoajelulla Jyväskylä-raitiovaunulla ja matkan aikana nautitaan pieni, mutta liikkuva lounas.

Jyväskylään Potsdam-bussi?

Pitäisikö Jyväskylässä vastavuoroisesti vihkiä joku paikallisbussi Potsdamin mukaan? Jyväskylän kansainvälisten asioiden koordinaattori Satu Heikkinen ei tyrmää ideaa.

Kaupunkilaisläheistä yhteistyötä tai ystävyyttä

Satu Heikkinen

– Tätähän vois miettiä olisiko se mahdollista ja millaisia reaktioita se herättää jyväskyläläisissä, tuumii Heikkinen.

– Ainakin ihmiset alkaisivat miettiä mikä tämän Potsdam on ja miten se liittyy Jyväskylään.

Heikkinen näkee, että Potsdamin ratikkahanke kuvaa erinomaisesti kaupunkien hyvää ystävyyttä ja yhteistyötä.

– Sehän on sellaista kaupunkilaisläheistä yhteistyötä tai ystävyyttä.

Potsdamiin myös Jyväskylä-katu

Tulevaisuudessa Potsdamiin on suunnitteilla myös Jyväskylä-katu.

– Kunhan uusia asuinalueita ja teitä saadaan suunniteltua ja rakennettua, täsmentää Isabell Schölzel.

Potsdam ja Jyväskylä solmivat ystävyyskaupunkisiteen vuonna 1985. Potsdam on Branderburgin osavaltion pääkaupunki. Erityisesti Potsdamissa panostetaan mm. bio- ja ympäristöteknologian, ohjelmistoteollisuuden sekä telekommunikaation kehittämiseen. Kaupungin kuuluisin nähtävyys on Sanssoucin linna, jonka on rakennettu vuonna 1747.

Raitioliikenne aloitettiin Potsdamissa jo toukokuussa 1880 hevosvetoisilla vaunuilla. Nykyisin Potsdamin jukinen liikenne kuljettaa vuodessa noin 27 miljoonaa matkustajaa. Kaupungissa on kattava uusittu raitiotie- ja bussiverkosto. Rautatieasema toimii matkakeskuksena ja liikennemuotojen solmukohtana.

Raitiolinjoja Potsdamissa on seitsemän, yhteensä reilut 30 kilometriä. Vaunuista suurin osa on uusia. Bussikalusto koostuu pääasiassa nivelbusseista. Matkalippujen hinnat ovat kohtuullisia.

Aktivointia myös Kiinassa, Puolassa ja Venäjällä

Satu Heikkinen kertoo, että myös muissa ystävyyskaupungeissa tapahtuu. Jyväskyläläiset yritykset ovat saaneet mm. uusia avauksia ja yhteyksiä Kiinaan, kiitos ystävyyskaupunki Mudanjiangin.

–Puolassa Posnanissa on kesällä urheuilutapahtuma Europe Without Barriesrs ja sinne lähtee mahdollisesti urheilijoita Jyväskylästä. Venäjällä Jaroslavlissa puolestaan on kevään korvalla tiedekonfrenssi ja sinne on lähdössä täältä koululaisia, listaa Heikkinen.

Lue seuraavaksi