1. yle.fi
  2. Uutiset

Nykykoru valmistuu tietokoneen näytöllä

Lappeenrantalainen korusuunnittelija Ivary Vimm ei enää toimi perinteisen korusepän tavoin. Vimmin uusimmat korut ovat tehty esine- eli 3D-tulostuksen avulla.

kuvataide
Korusuunnittelija Ivary Vimmin digikorut esillä Tieteen ja taiteen rajapinnalla -näyttelyssä Lappeenrannan yliopistolla.

Virolaissyntyisen Ivary Vimmin suunnittelemia kaulakoruja on parhaillaan esillä Lappeenrannan teknisen yliopiston galleria-aulassa. Kymmenessä riipuksessa on käytetty kolmea eri tekniikkaa – perinteistä käsityötä, valamista sekä kolmiulotteista tulostusta.

- 3D-teknologia antaa hyvin monia mahdollisuuksia. Käsityönä pienien osien tekeminen on todella pitkä ja kallis prosessi, Vimm kertoo.

Vaikka kolmiulotteiseen tulostukseen kuuluvat omat ongelmansa, helpottaa uudenlainen suunnittelu- ja valmistustekniikka taiteilijan arkea.

- Periaatteessa korumuotoilija ei tarvitse enää edes työpajaa. He voivat lähettää tiedostot suoraan tulostimiin, ja sieltä tulee sitten valmis tuote.

Korujen uusia käyttömahdollisuuksia

Ivary Vimmin riipukset sisältävät elektronisia käyttömahdollisuuksia. Tulevaisuudessa digikorujen ominaisuuksiin voisi Vimmin mukaan kuulua hyttyskarkoitin, kulunvalvontasiru tai vaikka potilastietokortti. Nuoria taas saattaisi kiinnostaa erilaisia pelejä sisältävät korut.

Vimm käyttää näytillä olevissa riipuksissaan led-valoja perinteisten jalokivien sijaan. Korut ovat ladattavissa verkkovirralla tai aurinkoenergialla.

- Suurimpana haasteena suunnitellessa oli miettiä, millä tavalla valot tulevat heijastumaan.

Tällä hetkellä Vimmin riipuksista pystyttäisiin tekemään vielä puolet pienempiä, mutta ongelmaksi muodostuisi valon esille saaminen. Hieman kahden euron kolikkoa suurempien kaulakorujen koko on osittain myös taiteellinen päätös.

- Kun vertaa perinnekoruihin, eivät nekään kovinkaan pieniä olleet. Mielestäni ihminen saa esitellä itseään isoilla koruilla.

Tieteen ja taiteen rajapinnalla -näyttely on avattu Lappeenrannan yliopiston galleria-aulaan. Näyttelyssä on esillä laser- ja esine- eli 3D-tulostustekniikkaa hyödyntäviä koristeita ja käyttöesineitä. Näytekappaleisiin kuuluu muun muassa paperinen keinutuoli, kumilenkkiase ja laserleikatut joulukortit. Näyttely on avoinna 7.2. saakka.

Jutun kirjoittaja Jani Koivistolainen on toimittajaharjoittelijana Yle Etelä-Karjalan toimituksessa.

Lue seuraavaksi