1. yle.fi
  2. Uutiset

Epämääräistä lihaa, kiellettyjä väriaineita... Elintarvikkeet aiheuttivat viime vuonna useita vaaratilanteita

Helsingissä tuli viime vuonna viranomaisten tietoon 15 tapausta, joissa elintarvikkeet aiheuttivat vaaratilanteita. Merkittävin tapaus oli Hollannista tuotu lihaerä, jonka alkuperä ja sisältö olivat epäselviä.

Kotimaan uutiset
Lihaa kaupan lihatiskillä.
Yle

Helsingin ympäristökeskuksen elintarviketurvallisuusosaston tietoon tuli viime vuonna 15 elintarvikevaaratilannetta Helsingissä. Joukossa oli monenlaisia ja eritasoisia tapauksia.

Merkittävin tapaus liittyi hevosenlihakohuun. Hollannista oli tuotu Suomeen naudanlihaerä, jota oli myyty koko EU:n alueella yhteensä noin 50 miljoonaa kiloa. Epäselvää oli lihan alkuperä, samoin se, oliko tuote ylipäänsä naudanlihaa. Suomessa lihatuotteita vedettiin pois markkinoilta laajalti.

Yhden vaaratilanteista aiheutti Senegalista tuotu tomaattijauhe. Jauheesta löytyi syöpävaarallisia Sudan 1- ja Sudan 2-väriaineita, kertoo va. elintarviketurvallisuuspäällikkö Riikka Åberg Helsingin ympäristökeskuksesta.

- Sudan 1 on kengissä ja muissa käytettävä väriaine, joka ei kuulu elintarvikkeiden valmistusprosessiin millään tavalla, Åberg sanoo.

Åbergin arvion mukaan tällaiset tapaukset voivat olla tahallisia.

- Usein tällaisissa tapauksissa saattaa olla kyse ihan tarkoituksellisesta väärästä toiminnasta, että yritetään värjätä väärin keinoin maustetta tai tässä tapauksessa tomaattijauhetta, hän sanoo.

Viime vuonna vaaratilanteita aiheuttivat myös muun muassa taiwanilaiset hyytelömakeiset, joiden syöminen aiheutti vakavan tukehtumisvaaran. Joukossa oli myös Arabiemiraateista tuotu korianterierä, jossa todettiin hyönteisiä.

Kuluttajilta paljon ilmoituksia

Helsingin kaupungin ympäristökeskukseen tulee myös kuluttajilta paljon ilmoituksia niin sanotuista fysikaalisista vaaratilanteista. Viime vuoden vakavimmassa tapauksessa leivän päällä oli lasinpaloja. Fileekalapuikoista ja kaalikääryleistä puolestaan löytyi muovinpala.

Vaaratilanteista huolimatta Helsingin ympäristökeskuksen va. elintarviketurvallisuuspäällikön Riikka Åbergin mukaan suomalainen elintarviketurvallisuus on hyvällä tasolla.

- Se tietysti näkyy, että kauppa on globaalia ja tänne tulee elintarvikkeita eri puolilta maailmaa. Aina satunnaisesti niistä löytyy samoja vaaroja kuin muissakin EU-maissa. Suomessa elintarviketurvallisuus kuitenkin kaiken kaikkiaan toteutuu hyvin, Åberg sanoo.

Lue seuraavaksi