1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kilpailu lasten ajankäytöstä kovenee – sadut pitävät pintansa

Satumaailmaa ja taianhohtoa tarvitaan myös kaiken tekniikan keskellä, toteaa satuja sivutoimenaan sepittävä baletinopettaja Päivi Honkakoski. Honkakosken esikoissatukirja julkistetaan tiistaina Oulussa.

Kuva: Rosa Juntunen

Oululaista baletinopettaja Päivi Honkakoskea jännittää. Tiistaina Oulun kaupungin kirjastossa julkistetaan hänen ensimmäinen kirjansa Prinsessa, joka ei halunnut parantua.

– Kyseessä on hyvin itsepäinen pieni prinsessa, joka saa koko hovin sekaisin, Honkakoski naurahtaa.

Kirja on ensimmäinen kahdesta Honkakosken tänä keväänä julkaistavasta 2014 teoksesta. Toinen satukirja, Tervatonttu Toivo, esittelee lapsille sadun keinoin perinteistä tervakulttuuria.

Lapset tarvitsevat myös hömppää

Vaikka kyseessä on Päivi Honkakosken ensimmäinen kirja, on arkityönään baletinopettajana toimivalla naisella pitkä kokemus satujen kirjoittamisesta. Honkakosken käsialaa ovat muun muassa satupalvelu.fi -sivuston tarinat.

Teen myös satuja jotka vain viihdyttävät. Sellaista lasten hömppää.

Päivi Honkakoski

Honkakoskella onkin selvä näkemys siitä, mitä hyvältä sadulta vaaditaan.

– Teen satuja, joissa on opetuksia, mutta on myös satuja jotka vain viihdyttävät, lasten hömppää. Lapsille pitää olla monenlaisia kirjoja, aivan kuten aikuisillekin.

Honkakoski käyttää saduissaan laajaa gaalaa hahmoja: eläinhahmoja, perinteisiä prinsessoja ja kuninkaita. Löytyypä tarinoista myös avaruusolentoja ja dinosauruksia.

– Lapsia käytän myös saduissani usein, sillä tapaan heitä paljon balettikoulussani. Toisinaan joku oppilaistani pujahtaa mukaan satuun.

Satu pitää pintansa

Lasten ajan käytöstä kilpailevat nykyään mitä erilaisimmat pelit ja tekniset vempeleet. Päivi Honkakosken mielestä saduilla on kuitenkin paikkansa lasten maailmassa.

– Satu ei tule häviämään. Satumaailmaa ja taianhohdetta kaivataan myös kaiken tekniikan keskellä.

Honkakoski huomauttaa, että tekniikka ja sadut eivät ole toisiaan poissulkevia.

– Esimerkiksi satumaailman sadut julkaisen sähköisessä muodossa. Ja Tervatonttu Toivo – kirjan ohessa avataan siihen liittyvät nettisivut, jossa on lapsille tervanpolttotietoa hauskassa muodossa.