Thaimaan mielenosoittajat uhkasivat siepata pääministerin

Pääministeri Yingluck Shinawatra toisti jälleen, ettei aio erota.

Ulkomaat
Thaimaan pääministeri Yingluck Shinawatra.
Pääministeri Yingluck Shinawatra ilmoitti tv-puhessaan maan parlamentin hajoittamisesta ja uudesta kansanäänestyksestä 9. joulukuuta.EPA

Bangkokin oppositiomielenosoittajat uhkasivat tiistaina ottaa pääministeri Yingluck Shinawatran vangiksi ja sulkea kaikki valtionhallinnon virastot. Pääministeri Shinawatra ilmoitti jälleen, ettei hän aio erota.

– Olen painottanut monta kertaa, että aion toimia velvoitteitteni mukaisesti. En ripustaudu asemaani, vaan aion pitää yllä poliittista vakautta. Hoidan velvollisuuteni säilyttääkseni demokratian, Yingluck Shinawatra sanoi.

Shinawatra ehdotti huomiselle keskiviikolle tapaamista eri ryhmien kanssa voidakseen keskustella vaalikomitean ehdotuksesta siirtää helmikuun vaaleja. Protestijohtaja Suthep Thaugsuban ja jopa vaalikomitea kieltäytyivät osallistumasta. Yingluck sanoi tarvitsevansa kaikkia osapuolia neuvotteluihin, koska "maa kipulee ja ihmiset kärsivät".

Suurmielenosoituksissa vallitsee festivaalitunnelma

Hallitusta vastustavat mielenosoittajat tiukensivat tiistain aikana ministeriöiden saartoa, ja ministerit sekä Thaimaan keskuspankin työntekijät joutuvat työskentelemään väliaikaistiloissa. Lisäksi Bangkokin keskeisimmät risteykset on tukittu jo toista päivää.

Protestien johtajat ovat ilmoittaneet, että mielenosoittajat pitävät pääkaupungin keskeisimpiä valtaväyliä hallussaan niin kauan, kun nykyhallituksen tilalle on vaihdettu uusi johto. Oppositio pitää nykyistä hallitusta korruptoituneena ja nepotistisena.

Bangkokissa on protesteista huolimatta säästytty yhteenotoilta, ja kaksi päivää kestäneissä suurmielenosoituksissa vallitsee pääasiassa iloinen festivaalitunnelma.

Lähteet: AFP, Reuters, AP