1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Onko Angry Birds -puisto sponsorointia?

Espooseen on rakennettu kaksi Angry Birds -leikkipuistoa, ja muuallakin Suomessa lapset leikkivät vihaisten lintujen keskellä. Lisenssi Angry Birds -puistojen rakennuttamiseen on vain yhdellä yrityksellä.

Kotimaan uutiset
Angry Birds -leikkipuisto Rovaniemellä
Sauli Antikainen / Yle

Jos kaupunki päättää haluta Angry Birds -puiston, rakennuttajaksi valikoituu ilman kilpailutusta tietty yritys, Lappset Group. Yritys nimittäin omistaa ainoan Angry Birdsin lisenssin leikkipuistojen yhteydessä. Espoon elinkeinojohtajan Tuula Antolan mukaan hankinnat on Espoossa tehty oikeaa reittiä.

- Ensisijaisesti me Espoossa olemme päättäneet tehdä leikkipuistoja. Meillä on toistaiseksi kaksi Angry Birds -leikkipuistoa, toinen Suurpellossa ja toinen Oittaalla. Näille alueille oli leikkipuistot suunniteltu jo vuosia sitten, ja on edetty niiden suunnitelmien mukaisesti. Isossa kaupungissa, julkisella toimijalla on hankintakäytännöt, joiden mukaan on edetty, ja Lappset on yksi meidän sopimustoimittajistamme, Tuula Antola sanoo.

Espoossa Suurpellon ja Oittaan lisäksi Leppävaaraan on nousemassa maailman toistaiseksi ensimmäinen Angry Birds -huvipuisto.

Hankintalain mukaan hankinnoissa olisi suosittava ensisijaisesti avointa tai rajattua menettelyä, joissa molemmissa tarjouksen tekijöitä on useita. Niin sanottu suorahankinta on kuitenkin mahdollinen, mikäli teknisestä, taiteellisesta tai yksinoikeuden suojaamiseen liittyvästä syystä vain tietty toimittaja voi toteuttaa hankinnan.

Yrityksen paikallisuus ei kelpaa hankinnan kriteeriksi

Angry Birds -tuotemerkin kehittäjä Rovio on espoolainen pelifirma. Turkuun puolestaan ollaan rakentamassa Muumi-aiheista leikkipuistoa, rakennuttajanaan turkulainen Puuha Group Oy, Muumi-lisenssin ainoa omistaja. Sattumaa tai ei, mutta hankintalain kannalta nämä esimerkit herättävät kysymyksiä, koska hankintojen kriteerinä ei saa olla yrityksen läheisyys tai paikallisuus. Espoon elinkeinojohtaja Tuula Antola:

- Hankintalain mukaan ei ole peruste, onko kyseessä espoolainen tai edes suomalainen yritys, vaan silloin on tietyt sopimuskumppanit, jotka on kilpailutettu ja joista sopimus tehdään. Mutta sanottakoon, että minun mielestäni Rovio on tehnyt aivan loistavaa työtä siinä, että se on herättänyt sitä henkeä, että Suomesta voidaan tehdä maailman mittakaavan juttuja. Esimerkiksi juuri Lappsetin kohdalla perinteikäs suomalainen liiketoimija on saanut buustia omaan liiketoimintaansa tämän kumppanuuden kautta, Antola sanoo.

Hankintalaki on joka tapauksessa muuttumassa. Nykyistä lakia on tulkittu usein niin, että hankinnoissa on suosittu halvinta, vaikka hinnan pitäisi olla vain yksi kriteeri. Lisäksi hankintakokonaisuudet ovat olleet suuria. Tällöin kunnat ovat voineet houkutella tarjouskilpailuun isoja toimijoita, jolloin pienyrittäjien on ollut käytännössä mahdotonta lähteä mukaan.

- Meillä Espoossa vuotuinen hankintabudjetti on sellainen 600 miljoonaa euroa. Jos ja kun siitä tulevina vuosina pystytään entistä enemmän pilkkomaan pienemmille toimijoille, niin sanoisin että siitä riittää leipää ja kasvun edellytyksiä aika monelle suomalaisryritykselle, Espoon elinkeinojohtaja Tuula Antola sanoo.

Ruotsalaisvanhemmat närkästyneet vihaisista linnuista

Ruotsissa Angry Birds -hahmot leikkipuistossa ovat suututtaneet vanhemmat. Heidän mukaansa se altistaa pieniä lapsia mainonnalle. Ruotsalaisen Uddevallan kunnan vanhempien mielestä kunnan rahoilla rakennettu Angry Birds -puisto olisi saanut jäädä rakentamatta. Espoon elinkeinojohtajan Tuula Antolan mukaan Ruotsin kaltaista palautetta ei ole Espoossa tullut.

- On tullut paljon positiivista palautetta siitä, että näihin puistoihin pääsee leikkimään ilman, että täytyy jonottaa johonkin huvipuistoon tai ostaa pääsylippua, Antola sanoo.

Lue seuraavaksi