1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

Taidekeskus Salmelassa vietetään juhlavuotta - jo 25 kesää

Juhlakesä tuo uutena Salmelaan puistonäyttämön. Sillä kuullaan toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkalan mukaan hieman erilaista musiikkia kuin mihin Salmelassa on totuttu. Näyttämöllä kohtaavat muun muassa Tuomari Nurmio ja Esa Saarinen.

Kulttuuri
Mäntyharjulla sijaitseva Taidekeskus Salmela.
Mäntyharjulla sijaitseva Taidekeskus Salmela.YLE / Etelä-Savo

Mäntyharjulla sijaitsevassa Taidekeskus Salmelassa juhlitaan tänä kesänä. Täyteen tulee 25 vuotta. Toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkalan mukaan juhlavuosi näkyy ja kuuluu normaalia laajempana ja juhlavampana ohjelmistona.

Kesäksi Salmelaan valmistuu puistonäyttämö, jolla esitetään hieman erilaista musiikkia kuin mitä taidekeskuksessa on totuttu kuulemaan.

- Siellä kohtaavat muun muassa Tuomari Nurmio ja Esa Saarinen ja luvassa on kyseenalaisia rakkauslauluja, kertoo Hoikkala.

- Lisäksi siellä esiintyy Imatra Big Band solistinaan Mikael Konttinen sekä Helsingin balalaikkaorkesteri sopraano Mari Palon kanssa.

Juhlakesä näkyy myös näyttelyissä. Muistonäyttelyyn on otettu teoksia taiteilijoita, jotka ovat vuosien varrella olleet merkittävällä tavalla esillä Salmelassa. Esillä ovat teoskokoelmat Juhana Blomstedtilta, Kimmo Kaivannolta, Ukri Merikannolta, Esko Tirroselta ja Nina Ternolta.

Kesän juhlakonsertissa esiintyvät muun muassa Matti Salminen, Esa Ruuttunen ja Marjukka Tepponen.

Vuohijärven kirkko -projekti etenee

Taidekeskus Salmela kertoi syksyllä aikovansa ostaa käytöstä poistetun Vuohijärven kirkon Kouvolan Valkealasta. Kauppa on saanut Kouvolan seurakuntayhtymän kirkkovaltuuston hyväksynnän ja tällä hetkellä odotetaan tuomiokapitulin lausuntoa. Sieltä se menee vielä kirkkohallitukseen.

- Kaupalle ei näytä olevan mitään esteitä ja hyvissä tunnelmissa ollaan sekä seurakuntayhtymän että meidän Salmelan puolella, kertoo toiminnanjohtaja Tuomas Hoikkala.

- Minulla on todella paljon ideoita rakennuksen varalle. Voin vakuuttaa, että siitä tulee valtavan hieno kulttuurikeskus.

Käyttöön rakennus otetaan todennäköisesti kesällä tai syksyllä 2015. Siellä on tarkoitus järjestää muun muassa konsertteja ja näyttelyitä. Sitä ennen on edessään mittava remontti. Muun muassa koko lämmitysjärjestelmä on uusittava. Mutta huolimatta edessä olevasta suuresta urakasta Hoikkala on projektista innoissaan.

- Onhan se kotikirkkoni ja kaunis rakennus. Ja se soveltuu meidän tarpeisiin todella hyvin.