EU myönsi 165 miljoonan lisäavustuksen Syyrian sisällissodan uhreille

YK:n alainen Maailman ruokaohjelma on huolissaan Syyrian piiritetyillä alueilla asuvien ihmisten ravitsemustilanteesta, koska apua ei saada kuljetettua sitä tarvitseville.

Ulkomaat

Euroopan unioni ilmoitti tiistaina antavansa 165 miljoonaa euroa ylimääräistä avustusta Syyrian sisällissodan uhreille. Samalla EU kehotti kansainvälistä yhteisöä ryhtymään aktiivisempiin toimiin, jotta avustukset saadaan toimitettua taistelujen keskelle jääneille syyrialaisille.

– Humanitaarinen tilanne muuttuu huonosta pahempaan suuntaan, kehitystä parempaan ei ole ollut näköpiirissä, sanoi EU:n humanitaarisesta avusta vastaava komissaari Kristalina Georgieva uutistoimisto AFP:lle.

Georgievan mukaan kaikkein vaikein tilanne on saartojen keskellä elävillä 225 000 ihmisellä, joille ei apua pystytä toimittamaan.

Varmistaakseen avun perille saamisen komissaari on ollut yhteydessä Syyrian presidenttiin Bashar al-Assadiin, oppositiotaistelijoihin, Venäjään, Iraniin ja Persianlahden valtioihin. Georgievan mukaan maailman pitäisi yhdessä laittaa piste Syyrian "hulluudelle".

Aliravitsemus uhkaa piiritettyjä

YK:n ruoka-apua toimittava järjestö WFP jakoi Syyriaan joulukuussa ruoka-annoksia 3,8 miljoonalle ihmiselle, mikä on ennätysmäärä Syyrian konfliktin aikana. Itäisissä maakunnissa ja saarretuilla alueilla oleville ihmisille ei WFP:n mukaan pystytä toimittamaan ruoka-apua.

Järjestö on huolissaan piirityksen keskellä elävistä ihmisistä.

– Heidän ravitsemustilanteensa arvioidaan heikentyneen merkittävästi, sanoi WFP:n tiedottaja Elisabeth Byrs.

Viime kuukausien aikana WFP on yrittänyt päästä saarretuille alueille useita kertoja Damaskoksessa ja sen ympäristössä – tuloksetta.

Vuonna 2013 Maailman ruokaohjelma vei Syyriaan 100 000 kuutiometriä ruokaa. Viikossa ruokatoimitukset maksavat 25 miljoonaa euroa.

Viikon kuluttua Sveitsissä järjestetään Geneve II -neuvottelut, joissa Syyrian sisällissotaan etsitään ratkaisua. Sodassa on kuollut 130 000 ihmistä ja 2,3 miljoonaa ihmistä on joutunut pakenemaan maasta.

Lähteet: AFP, Reuters