1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Vapaavuoren seminaari etsii teollisuuden selkärankaa

Kilpailukyky ja teollisuuden uudistaminen nousevat pääosaan työ- ja elinkeinoministeriön teollisuusseminaarissa.

politiikka
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.
Elinkeinoministeri Jan Vapaavuori.Yle

Helsingin Töölön vanhaan raitiovaunukorjaamoon kokoontuu keskiviikkona edustava joukko maan poliittisen ja taloudellisen eliitin kermaa etsimään ratkaisua Suomen teollisuuden hinaamiseksi hengissä vielä seuraavallekin vuosikymmenelle. Kaikesta päätellen tarkoitus on kerrankin päästä asian ytimeen, sillä elinkeinoministeri Jan Vapaavuori (kok.) on nimennyt neuvonpidon selkärankaseminaariksi.

Kovin suurta profeettaa ei tarvita ennustamaan, että päivän teema on kilpailukyky, itse asiassa pohjat latasi jo TV1:n lauantain Ykkösaamussa Sammon hallituksen puheenjohtaja Björn Wahlroos.

- Meillä kertakaikkisesti on aivan liian kallista tuottaa mitään maailman vientimarkkinoille ja se tietenkin on meidän ongelmiemme ytimessä, Wahlroos valitteli .

Varmemmaksi vakuudeksi Wahlroos vielä tokaisi, että Suomen talous on kehittymässä huonoon suuntaan, itse asiassa oikein huonoon.

Päätähtenä tasavallan presidentti

Päivän puhujista nimekkäin on tietysti tasavallan presidentti Sauli Niinistö, mutta nimenomaan Suomen kilpailukykyä pohtivat muun muassa Perheyrittäjien toimitusjohtaja, ex-pääministeri Matti Vanhanen, UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesonen ja Metalliliiton puheenjohtaja Riku Aalto. Nokian Risto Siilasmaa puolestaan kysyy sattuvasti,muutammeko maailmaa vai tyydymmekö sopeutumaan maailman muutokseen.

Varmasti esiin nousee myös pääministeri Jyrki Kataisen maanantainen heitto Suomen kielteisestä ilmapiriistä.

- Suomessa ei sallita epäonnistumisia ja meillä on vähän tämmöinen täydellisyyden illuusio, että jos joku esittää uuden ajatuksen tai idean se ammutaan joka kolkalta alas, puhkui Katainen hallituksen tulevaisuusseminaarin jälkihöyryissä.

Töölön selkärankaseminaari alkaa kello 10. Yle Uutisten oli tarkoitus lähettää seminaari suorana verkkosivuillaan, mutta työ- ja elinkeinoministeriö ei tähän suostunut, perusteena seminaarin kutsuvierasluonne.

Lue seuraavaksi