Hämäläinen hissi vie kilpailukyvyn

Toimittaja Mauri Tikkamäki on huolissaan hämäläisen hissin hitaudesta.

Näkökulmat
Hissin uudistus on aikaa vievää puuhaa
Jan Hynnä / Yle

Maailman korkein rakennus Dubaissa on 1828 metriä korkea Khalifa ibn Zaydinin torni eli Dubai-torni. Sen hissit kulkevat 18 metriä sekunnissa. Tuntinopeus on siis 64,4 kilometriä tunnissa. Taiwanissa puolestaan 508 metriä korkean Taipein ylimpään kerrokseen kiidättää hissi 30 sekunnissa kuuden kympin vauhtia.

Vuolteenkatu 20:ssa Tampereella vanhan teollisuuskiinteistön nykyisen toimistorakennuksen kolmanteen kerrokseen pääsee 42,3 sekunnissa, jos ovien avautuminen otetaan lukuun. Matkanopeus näin ollen 0,25 metriä sekunnissa eli 0,9 kilometriä tunnissa.

Kilpailukykymme on siis vaarassa. Kun luovien alojen huippujätkä kiitää Aasian suunnalla toteuttamaan visiotaan sanotaanko jonnekin sinne 300 metrin tietämiin on meikäläinen vasta matkalla jonnekin.

Jos ei kaikki mene niin kuin Strömsössä niin menköön edes niin kuin Rämsöössä.

Mauri Tikkamäki

Tähän on tultava muutos. Ajattelepa nyt omalle kohdalle. Hyvin valvotun yön aikana saamasi idea on saatava kovalevylle nopeasti, ettei kukaan muu vaan keksi samaa ideaa. Puhelimessa ei siitä auta puhua, sillä teollisuusvakoilija voi istua viereisellä penkillä bussissa.

Siinä sinä sitten olet sen kuolemattoman ideasi kanssa hissin ovella. Odotat. Pääset hissiin. Olet hississä. Sillä välin hissiin saattaa astua joku muukin, työkaveri jonka Tepsu on yöllä voinut pahoin ja oksentanut Ikean matolle. Herranjestas sentään. On minunkin kissani käyttäytynyt sopimattomasti. Raapi alennusmyynnistä ostetun nojatuolin selkänojaa takaapäin niin että tuolia on aina pidettävä selkä seinää vasten. Ihan niin kuin ei tässä jo muutenkin olisi tarpeeksi kestävyysvajetta. Sitä paitsi meneehän kissaruokaan viikossa sievoinen summa. Mitä menee sitten kuukaudessa niin sitä ei uskalla edes laskea. Hui hai. Saahan sitä kehräystä vastikkeeksi. Onneksi talven selkä taittuu. Jos ei kaikki mene niin kuin Strömsössä niin menköön edes niin kuin Rämsöössä. Jokohan me kohta ollaan perillä?

No niin nythän se ovi aukesi. Kohti toimiston pöytää. Minullahan oli joku ihan hyvä idea, mutta mikäs se oli. Oliko niin että sisäelimiä piti vaihteeksi ostaa?

Kaukomailla ei hississä ajatus ei ehdi harhailla. Ihmisiä on niin paljon ettei ketään tarvitse erikseen tervehtiä tai antautua keskusteluun purkkiruuan hinnasta. Et ehdi. Et ehdi edes sanoa kissaa, kun olet jo perillä.